LAN, WAN, PAN ve SAN Nedir?

LAN, WAN, PAN ve SAN Nedir?
0
(0)
LAN, WAN, PAN ve San bağlantıları hakkında detaylı bilgileri blog yazımızda sizler için derledik.

LAN Bağlantısı Nedir?

LAN (Local Area Network), birden fazla bilgisayarın oluşturduğu en küçük yapısı için kullanılan terimdir. Dilimizde Yerel Ağ Bağlantısı olarak kullanılmaktadır. Bu ağ türünde cihazların fiziksel olarak birbirlerine yakın olması gerekir. Özellikle iş yerlerinde sıklıkla kullanılan bir ağ türüdür.

Yerel Ağ Bağlantısında server (sunucu), pc ve yazıcı gibi çok temel cihazlar bulunur. Bu ağ türünün en çok kullanım sebebi paylaşımlı bir dosya ortamı oluşturmaktır. Ayrıca verileri kolayca farklı bilgisayarlara aktarmak, yazıcıya çıktı verisini hızlı bir şekilde yollamak veya aynı oyunu çevrim içi olarak ağ içerisindeki diğer oyuncularla kurmak gibi sebeplerden tercih edilir.

LAN Bağlantısı Nasıl Yapılır?

LAN bağlantısında kullanılan iki temel teknoloji var. Bunlar wifi ve Ethernet kablolarıdır. Küçük çaplı bir LAN’da internet bağlantısı sağlayan bir modem, bağlantıya dahil olacak olan cihazların bu internet bağlantısını paylaşmasına ve birbiri ile bağlantı kurmasına olanak sağlayan yönlendirici ve wifi erişim noktası gerekir. Daha büyük çaplı bir LAN kurmak istediğinizde de temel olarak aynı mantıkla kurabilirsiniz. Sadece bağlanacak cihazların ne kadar çok veya ne kadar güçlü olduklarına bağlı olarak daha büyük ölçekte ağ donanımları kullanmanız gerekir.

LAN bağlantısı içerisine dahil edilen bir de WLAN vardır. Aynı amaç için kullanılan bu sistemde kablosuz bağlantı türü kullanılır. Kablo yerine bu ağlarda Wireless Access Point’ler kullanılır. Ancak tüm sistemin içerisinde hem kablolu hem de kablosuz kullanıcılar da olabilir. Bu tarz kullanımlar için Wireless Access Point’lerde kablo girişi bulunur. Böylece kullanıcılar LAN’a dahil olabilir.

WAN Bağlantısı Nedir? Nasıl Yapılır?

Geniş alan ağı yani WAN, geniş bir alanda birden fazla cihazın iletişimi için kurulan ağdır. Yerel Ağ bağlantısına göre çok daha geniş bir alanı ve çoğunlukla çok daha fazla cihazı kapsar. Şehirleri hatta ülkeleri kapsayan bu ağ şeklinin en popüleri internettir. Genelde de zaten çoğu WAN internete bağlıdır. Ancak bazı özel durumlarda özel WAN kullanılabilir.

WAN bağlantılarını LAN bağlantılarının birleşimi gibi düşünebiliriz. Yerel bağlantılar birleşerek daha büyük çaplı bağlantıları oluşturuyorlar. Ancak bu birleşimi yaparken link antenleri, geçitler, uydu bağlantıları gibi bağlantıları gerekir. Diğer ağ çeşitlerinde olduğu gibi en temel kullanım amaçları da veri paylaşımıdır. Daha doğru ifade etmek gerekirse veri paylaşımını kolaylaştırmak ve hızlandırmaktır. Yoksa bu ağ sistemlerinden öncede bir şekilde veri transferi sağlanıyordu. Harici farklı cihazlarla taşınan veriler artık tek bir tuş yardımı ile transfer edilebiliyor.

Geniş Alan Ağı’nın bir dezavantajı Yerel Ağ Bağlantısı’na göre genellikle biraz daha yavaş olmasıdır. Bunun en önemli sebebi ise kullanıcı sayısının fazlalığı. Yerel Ağ Bağlantısı’nda (LAN) daha kısıtlı bir kullanıcı sayısı ve doğal olarak daha kısıtlı bir işlem söz konusudur. Ancak oldukça geniş bir alana kurulu olan WAN’larda aynı şey söz konusu değildir. Kullanıcı ve yapılan işlem arttıkça sistem yavaşlar. Bu yavaşlamaların çeşitli çözümleri var. Bant genişliğini arttırarak ağın kullanıcı kapasitesini arttırabilirsiniz. Ancak her türlü LAN bağlantısı hızına ulaşmanız zordur.

PAN Bağlantısı Nedir?

PAN, cihazlar arasında kablosuz bağlantı kurmak için kullanılan bir ağdır. Telefon, bilgisayar veya kişisel asistan cihazlarının birbiri arasında kurduğu bağlantı türlerine verilen genel bir isimdir. Açılımı “Personal Area Network” olan bu ağ türü dilimizde “Kişisel Ağ Bağlantısı” olarak kullanılmaktadır. Teknolojinin gelişip küçülmesi ile birlikte günlük hayatta kullandığımız teknolojik cihazların sayısı arttı. Bu kavram da işte tam bu noktada popülerlik kazandı. Gün içerisinde kullandığımız veya yanımızda taşıdığımız birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurması için kullanılıyor.

Bu bağlantı türlerinin menzili kısıtlıdır. En uzak olan bağlantı 2-3 metre ile sınırlıdır. Bu sebeple genel olarak kişisel cihazlar arasında kullanılan bu ağ hızlı veriş alışverişi sağlıyor. En önemli özellikleri arasında da sağladığı güvenliği söyleyebiliriz. Bu ağa girmek diğer ağlara göre daha zordur.

PAN Nerede ve Nasıl Kullanılır?

PAN teknolojisi dendiği zaman akla günümüzde en çok kullanılan Bluetooth gelir. Kısa mesafede cihazların birbirine bağlanmasını sağlayan bu ağ, her türlü veri alışverişinin yapılmasını sağlar. Her geçen gün gelişen bir teknoloji günümüzde pek çok cihaz tarafından kullanılıyor. Özellikle giyilebilir teknolojiler ile daha da aktif kullanılmaya başlandı. PAN hayatımıza ilk olarak kızılötesi ile girmiştir. Bu teknoloji televizyon kumandalarından telefonlara kadar pek çok alanda kullanılmıştır. Ancak bu ağda cihazların görüş mesafesinde olması gerekiyor. Aksi halde bağlantı kurulamıyor. Dönemine göre büyük bir teknoloji olsa da günümüzde aktifliğini yitirmiştir. Henüz yeni gelişen ve her geçen gün farklı kullanım alanları ile karşımıza çıkan bir ağ türü PAN. Her geçen gün daha da gelişerek yeni kullanım alanları ile karşımıza çıkıyor.

San Bağlantısı Nedir? Nasıl Yapılır?

İnternet kullanımının artması ile beraber veri kullanımı ve paylaşımı da arttı. Bu sebeple hem kişisel olarak hem de kurumsal olarak var olan veri depolama çözümleri yetmez oldu. Her yıl bir önceki yıla göre çok daha fazla üretiyor ve paylaşıyoruz. Görünüşe göre bu uzunca bir süre de bu şekilde devam edecek. Veri depolama da her daim bir ihtiyaç olarak kalacak hayatımızda.

Var olan teknolojilerin yetersizliği üzerine SAN (Storage Area Network) teknolojisi geliştirilmiştir. Dilimizde “Depolama Alan Ağı” olarak kullanılan bu terim sunucular ve depolama üniteleri arasında hızlı, güvenli bağlantı sağlayan bir ağ türüdür.

Bu özel ağ türünün en büyük farkı aslında genel amaç için kullanılan ağdan ayrı bir ağ olmasıdır. Böylece hem daha hızlı hem de daha güvenli bir yapıya sahip olabiliyor. Ağ kullanıcılarının yarattığı yoğun trafikten kaçarak daha hızlı sonuçlar elde etmemizi sağlıyor.

Biraz daha detaylandırmak için standart bir LAN ağını düşünebiliriz. Bu ağda bulunan kullanıcıların tamamı ağı her türlü amaç için kullanır. Dosya sunucuları da genel ağ trafiği ile aynı ağda yer aldığı için düşük verim almamıza yol açar. Bu bağlantı tamamen farklı bir ağa taşındığı zaman günlük kullanımlardan etkilenmeyerek daha yüksek performanslı sonuçlar almamızı sağlar.

Geleneksel sistemleri kullanan bir şirket düşünelim. Her yıl depolama ihtiyaçlarımız arttığı için düzenli olarak bu depolama alanlarımızı arttırmamız gerekiyor. Geleneksel bir sistemde arttırma işlemi için sunuculara ya da sunuculardan bağımsız depolama sistemlerine depolama ünitesi almak gerekir. Bu şekilde ihtiyaçlarınızı tabii ki karşılayabilirsiniz. Ancak oldukça maliyetli bir sistem ve performans kaybına da yol açacaktır. SAN sistemlerinde ise zaten ayrı bir ağ bulunduğu için depolama disklerini pratik bir şekilde SAN ağına eklenebilir. Performans kaybı da yaşamamış olursunuz.

Düşük maliyet, kolay yedekleme ve yönetim gibi artılarından günümüzde en etkin sistem SAN’dır.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.