WEP, WPA ve WPA2 Nedir?

WEP, WPA ve WPA2 Nedir?
0
(0)
Kablosuz internet hayatımızın önemli bir kısmını oluşturuyor. Öyle ki evde telefondan, bilgisayardan ya da tabletten sürekli internet kullanıyoruz. Telefonun bu kadar hayatımızın merkezinde olmasıyla birlikte de kablosuz internet oldukça tercih edilir hale geldi. Peki kablosuz internetiniz güvenli mi? Bu soruyu sorduğumuzda da Wi-Fi yönlendiricisinin kullandığı WEP, WPA ve WPA2 güvenlik protokolleri karşımıza çıkıyor. WEP, WPA ve WPA2 nedir? Sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Wi-Fi Güvenlik Türlerinin Önemi

Kablosuz internet ağınızın güvenliğini sağlamak için sadece şifre koymak yeterli olmayabiliyor. Kötü niyetli kişilerin Wi-Fi ağınıza erişememesi için de birtakım güvenlik önlemleri almanız gerekebilir. Sadece bu amaçla da güvenlik yöntemleri kullanılmaz. Ayrıca kablosuz güvenlik türleri, bir cihazdan başka bir cihaza veri gönderirken bunların şifrelenmesini sağlar. Böylece verilerinizi de korumuş olursunuz. WEP, WPA ve WPA2 bu güvenlik türleridir. Bu şifreleme türleri, verilerinizi şifreleyerek sizin güvenliğinizi sağlarlar. Bu sebeple de kendinize uygun olan şifreleme türünü seçmeniz oldukça önem taşır. Kablosuz internet ağınız açık olduğu takdirde kötü niyetli saldırıların da hedefi olabilir. Sizin IP adresiniz kullanılarak yasa dışı işler yapılabilir, önemli dosyalarınız ele geçirilebilir ve hatta kişisel verileriniz internet korsanlarının eline geçebilir. Bu sebeple kablosuz internet ağınızı korumanız hayati derecede önemlidir. Aksi takdirde verileriniz başka insanlar tarafından ele geçirebileceği gibi yasa dışı faaliyetler için de kullanılabilirler. WEP, WPA ve WPA2 internette güvenliği sağlamak için ortaya çıkmış şifreleme türleridir. Bu şifreleme türleri sayesinde verileriniz korunur  ve ağınıza sizden başka biri farklı amaçlarla yazılımlar yükleyemez. Siz de WEP, WPA ve WPA2 hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız yazının devamını okumanız yeterli.

WEP Nedir?

WEP ya da Wired Equivalent Privacy, ilk kullanılan şifreleme türüdür. “Kabloluya Eşdeğer Gizlilik” olarak Türkçe’ye çevrilir. RC4 şifresi ile kimlik doğrulama ve şifreleme yapar. Günümüzde kullanımı çok önerilmez çünkü çok fazla güvenlik açığına sahiptir. Bu sebeple WEP üzerinde birbirinden farklı iyileştirmeler ve çözümler getirilmeye çalışılmıştır. Ne yazık ki bunların birçoğu geçici çözümler olduklarından WEP kullanımı çok revaçta değil. Bu nedenle WEP kullanıyorsanız bunu değiştirmenizde fayda var.

WPA Nedir?

WAP ya da Wi-Fi Protected Access için WEP şifrelemenin kusurlarına karşı çıktığı söylenebilir. “Wi-Fi Korumalı Erişim” olarak Türkçe’ye çevirebiliriz. WEP tabanlı bir şifreleme türüdür. WEP şifreleme türünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve pek çok sorununun giderilmesi ile oluşturulmuştur. Kurumsal ve kişisel kullanım için olan modları farklıdır. WPA-EAP kurumsal kullanım içindir ve kişisel kullanım için olan modele göre daha katı bir şifreleme politikası vardır. WPA-PSK ise kişisel kullanım için olan şifreleme türüdür. WEP 24 bitlik bir başlatma vektörü kullanırken WPA için bu 48 bittir. WEP ile de uyumlu olarak tasarlanmıştır. Fakat WEP’in kullandığı anahtar sisteminden daha iyi bir şifreleme kullanır. Bunun için de WEP’ten daha güvenli; ama WPA2 kadar da güvenli değil diyebiliriz.

WPA2 Nedir?

Wi-Fi Protected Access II ise 2006 yılında hayatımıza girmiştir ve WPA’nın yerini almıştır. WPA2, AES tabanlı CCMP (Sayaç Modu Şifre Bloğu Zincirleme İleti Kimlik Doğrulama Kodu Protokolü) ismi verilen bir şifreleme türünü kullanır. Bu şifreleme türü kimlik doğrulama gibi oldukça önemli bir yeniliği hayatımıza sokmuştur. WPA2’nin de WPA gibi hem kurumsal hem de kişisel kullanım için modları bulunmaktadır. WPA2, WPA ve WEP’e göre daha rahat bir dolaşım sunar ve kesinlikle bu iki şifreleme türünden çok daha güvenlidir. Yeni cihazların da WPA2 sertifikasının zorunluluğu vardır.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.