Web 4.0 Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Web 4.0 Nedir? Özellikleri Nelerdir?
0
(0)
Web 4.0, 2020 yılı ile başlayan internetin 4. çağıdır. İnternetin şu anki kullanılan aşamasıdır. Web 1.0 dışında kalan tüm aşamalar 10 yıllık bir süreyi ifade eder. 1995’te hayatımıza Web 1.0 teknolojisi girmişti. 2000 yılı ile birlikte de hayatımıza Web 2.0 teknolojisi girdi. Böylece insanlar interneti sadece bilgi almak için değil, aynı zamanda bilgi paylaşmak için de kullanmaya başladılar. 2010 yılında hayatımıza Web 3.0 teknolojisi girdi. Sosyal medya platformları Web 3.0 ile birlikte oldukça fazla kullanılmaya başladılar. Özellikle reklamlar ve pazarlama kavramları Web 3.0 ile birlikte hayatımızda önemli bir yer aldılar. Şimdi ise 2020 yılı ile birlikte hayatımıza Web 4.0 teknolojisi ve onun getirdiği yenilikler girdi. Web 4.0 nedir ve özellikleri nelerdir? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Web 4.0 Nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Web 4.0, 2020 yılı ile başlayan internetin 2030 yılına kadar olan 10 yıllık aşamasıdır. Özellikle yapay zeka kavramı artık hayatımızın daha da çok içine giriyor. Web tasarımı ve dijital pazarlama gibi e-ticaretin kullanıldığı ve internetin kişiselleştiği sektörler daha da ön plana çıkmıştır. Bundan önceki internet aşamalarında yapay zeka kavramı yoktu. Web 4.0 ile hayatımıza girecek en büyük yeniliğin bu olduğunu söyleyebiliriz. 

Web 4.0 ile Hayatımıza Neler Girecek?

Web 4.0 çağının en büyük aşaması her gün kullandığımız makinelere yapay zeka eklemek ve onları daha da efektif kullanabilmektir. Bunun için robotları örnek verebiliriz. Hatta insan zihniyle hareket edebilen makineler bile hayatımıza girecekler. Web 4.0 teknolojisinin amaçlarından biri insan gibi düşünen ve hareket eden makineler yaratmaktır. Bu makineler artık insan zihniyle paralel olarak hareket edebilecekler. Şu ana kadar Web 4.0 e-ticaret sitelerini oldukça popüler hale getirmiştir. Öyle ki günümüzde insanlar neredeyse her gün bu siteleri kontrol ediyorlar ya da alışveriş yapıyorlar. Web 4.0’ın amacı, e-ticaret sitelerinde sanal gerçekliği kullanmaktır.

Web 4.0 sadece internet sitelerinde ya da bilgisayar kullanımında da yenilikler yapmıyor. Akıllı ev aletleri de Web 4.0 teknolojilerinden biridir. Günümüzde smart home denilen ev modelleri yavaş yavaş popüler olmaya başladı. Böylece insanların herhangi bir müdahalesi olmadan ev aletleri kendi kendine çalışmaya başladılar. Örneğin; robot süpürgeler, insanların herhangi bir müdahalesi olmadan evi süpürüyorlar. Smart home teknolojisinde de telefon ile kapıyı, klimayı ve bunun gibi diğer ev aletlerini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca Web 4.0 aşaması ile birlikte bulut teknolojisi daha da çok kullanılmaya başlanacak. Böylece fotoğraflar, veriler, kişisel bilgiler burada depolanabilecek ve kullanıcılar sabit disk derdinden de kurtulacak. Uzmanlara göre Web 4.0 çağında insanlar ve yapay zeka arasında sürekli bir etkileşim hali olacak. Bununla birlikte teknoloji ve internet hayatımızda daha da büyük bir yer alacak. Makineleri şu anda bile oldukça fazla kullanıyoruz ama Web 4.0 teknolojisinin bizlere vadettiği kadar verim alamıyoruz. Bu teknoloji ile birlikte kendi zekaları olan makineler komutlarla ya da insan zihniyle çalışabilecekler ve böylece teknolojiden ve makinelerden daha fazla verim alabileceğiz. Hatta bazı uzmanlara göre Web 4.0 teknolojisi ile birlikte makineler insanları tanıyacak ve onlar yerine kararlar bile verebilecekler. Sürekli öğrenen makineler sürekli değişen insan davranışlarına da adapte olabilecekler. Ayrıca “Augmented Reality” yani zenginleştirilmiş gerçeklik kavramı daha da önem kazanacak. Örneğin, bir yatağı eve almadan önce evinizde nasıl durduğuna bakabileceksiniz. Şu an bu teknolojiyi kullanmaya başlamış şirketler var olsa da kısa zamanda daha da fazla hayatımıza gireceklerine emin olabilirsiniz.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.