VXLAN Nedir?

VXLAN Nedir?
0
(0)
İnternet sınırsız bir güç ve bilgi kaynağıdır. Ev ve iş yerlerinin olmazsa olmazı bilgisayarlardır. Çevremize baktığımızda kullanıcıların en az bir cihazdan internete girdiğini görürüz. Yalnızca günlük kullanımın değil iş yaşamının da hayati bir parçası haline gelen internet, teknoloji geliştikçe daha da gelişmektedir. Her geçen gün internet verimliliğini ve hızını artırmak, internet güvenliğini sağlamak için yeni sistemler, yazılımlar veya aygıtlar geliştirildiğini duymaktayız. VXLAN da bunlardan biridir. 

VXLAN Nedir?

VXLAN aslına bakılırsa bir yer paylaşımı katmanıdır. Mevcut olan Layer (katman) 2 ağının bağlantıları genişletilir. Bu genişletme de tünelleme adı verilen teknik kullanılır. Genişletme ağda veri bağlantısı Layer 3 üzerinde yapılır. Bu merkezi bağlantıyı sağlayan ise VXLAN adı verilen kapsülleme protokolüdür. Daha açık bir ifade ile sanallaşmıştır diyebiliriz. Mevcut olan katmanı başka bir katmanın üstüne “bindirme” adı verilen teknik ile inşa edilmiştir. Aslında bu oluşan sanal bir ağdır. 

VXLAN Ne İşe Yarar?

VXLAN ağı genellikle mühendisleri tarafından kullanılmaktadır. Bulut teknolojisi kullanıyorsanız siz de bu ağı duymuş olabilirsiniz. Bu ağ ile işlem ortamı daha kolay bir şekilde ölçeklendirilmekte ve kiracı hizmetleri izole edilmektedir. Yoğunlaşılması gereken nokta ise ölçeklenebilirliktir. VXLAN’ın temel olarak tasarlanma amacı budur. Bağlı olduğu protokol ise Ethernet’tir. Yukarıda bahsedildiği üzere kullandığı teknik tünellemedir ve bu yöntem ile çalışarak sanal ağ oluşturur. VXLAN’ın çalışabilmesi için cihazınızda UDP paketi bulunması ya da uyumlu bir cihaz olması gerekmektedir. 

VXLAN’ı diğer ağlardan ayıran temel özelliği ağ sanallaştırmasıdır. İki farklı yerdeki VXLAN’ın kolay bir şekilde tek bir yerdeymiş ve tek bir yerden yönetiliyormuş gibi çalışması sağlanır. VXLAN’ın avantajları şu şekilde kullanılabilir:

  • Ağ sanallaştırması yapar. Bu da sanal bir ağ oluşumu demektir.
  • Sanal ağ gerçek ağdan ayrılabilir. 
  • Sanal ağ kolaylıkla yönetilebilir.
  • Sanal ağı otomatikleşebilir ve böylelikle düzenleme kolaylaşır.
  • VXLAN yani sanal ağ oluşturmak limitli değildir. 16 milyon VXLAN oluşturabilirsiniz.
  • İhtiyaç halinde yeterli miktarda size ağ segmentasyonu sağlanır.
  • Sanal makinelerin geçişi mümkün kılınır.
  • Ağ yolları daha verimli kullanılır.
  • İş yükü esnek bir şekilde dağıtılarak yoğunluk fiziksel segmentlere gönderilir.

Günümüzde interneti en verimli şekilde kullanmak için pek çok teknoloji ürünü ortaya çıkmıştır. Bu teknoloji ürünlerinden biri olan VXLAN bulut bilişim ile ilgili olan kişilerin mutlaka duyduğu bir kavram haline gelmiştir. Geleneksel şekilde oluşturulan veri merkezlerinde Layer 2 yatırımının zorlanması ve genişletilmesi VXLAN adı verilen sanal sağlarla mümkün olmuştur. Üçüncü bir katman olduğunu söyleyebiliriz. Çok zor olan bu görevi VXLAN yerine getirmeyi başarmıştır. Böylelikle kiracı sayısı fazla olan segmentte artması önlenmiştir. Bu da mevcut olan iş yükünün veri merkezi bir şekilde yerleştirilmesi sonucu olmuştur. 

Bu yerleştirme için ağ yapısı genişletilerek veri esnek bir şekilde veri merkezinde bulunan fiziksel segmentlere konulmuştur. Buna ek olarak ölçeklenebilirlik sunan VXLAN daha çok katman 2 segmentine ulaşabilmek için kullanılır. Daha çok segment derken aslında 24 milyona yakın 16 bit segment kimliği olan VLAN denilmektedir. VXLAN konusu hala tamamen çözülmüş değildir. Teknoloji geliştikçe bu konuda çalışmalar devam ediyor.

Kısaca özetlemek gerekirse VXLAN kullanımı gelecek teknolojileri içerisinde yer alacaktır. Bunun başlıca sebebi ise L3 ağları üzerinde sanal bir ağ oluşumu olan L3’e izin verilmesidir. Bu teknoloji ile bireysel olarak çalışan normal bir VLAN ID ile kıyaslandığında çok kolay bir şekilde ölçeklenebilirlik sağlanabilir.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.