VPN Çeşitleri Nelerdir?

VPN Çeşitleri Nelerdir?
0
(0)
Uzaktan bağlantı yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan VPN teknolojisinin farklı türleri bulunmaktadır. Bu yazımızda VPN türlerinden bahsedeceğiz. 

VPN Türleri Nelerdir?

Remote Access VPN Nedir? Nasıl Çalışır?

Remote Access VPN, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir VPN türüdür. Kullanıcıları güvenli bir uzak sunucu aracılığıyla özel bir ağa bağlar. Bu VPN hizmetlerinin üzerine inşa edildiği temeldir. Remote Access VPN, kullanıcının cihazından aldığı verileri ile özel bir arasındaki sanal bir tünel üzerinden ileterek çalışmasını sağlar. Remote Access VPN ile bağlantı kurmak için yazılım gereklidir. Kurulum basit ve kolaydır. Kişisel kullanımlar için idealdir ve pratik bir şekilde kısıtlanmış içeriklere erişim sağlama imkanı sunar.

Site-to-Site VPN Nedir? Nasıl Çalışır?

Site-to-Site VPN, çeşitli sabit konumlarda birden fazla kullanıcıya birbirlerinin kaynaklarına erişme olanağı sağlayan VPN türüdür. Genellikle büyük şirketlerde yaygın olarak kullanılır. Birden fazla lokasyonda şubeleri bulunan firmalar, bir şubenin ağını başka bir şubedeki ağa bağlamak için Site-to-Site VPN kullanırlar. Böylece bilgileri ve kaynakları birbirleriyle paylaşmak mümkün hale gelir. Ayrıca Site-to-Site VPN kendi içinde ikiye ayrılır.

Intranet VPN: Birbirlerinden farklı ve uzak lokasyonda bulunan firma şubeleri, intranet VPN kullanarak güvenli ve hızlı şekilde birbirleri ile veri alışverişi yapabilirler. Bütün yerel ağlar (LAN) tek bir geniş ağına (WAN) bağlanır. 

Extranet VPN: Farklı bir şirket ile ticari bağları olan bir firma, birbirlerine doğrudan erişimin bulunmadığı durumlarda bağlamak için bir Extranet VPN oluşturabilir.

Client-Based VPN Nedir? Nasıl Çalışır?

Client-Based VPN, kullanıcıların gizlilik ve güvenlik koşullarına bağlı olarak bir ağa erişmesini sağlar. Güvenli bağlantıya bir yazılımın aracılığıyla erişilir, VPN kullanıcı adı ve parolaya ihtiyaç duyulur. Güvenli olarak veri akışı için cihaz ve uzak ağ arasında şifreli bağlantı bu şekilde oluşturulur. Client-Based VPN, özellikle güvenli olmayan genel WLAN’lara erişirken kullanışlıdır ve firmalar için çalışanların şirket kaynaklarına evrensel erişimidir.

VPN Hizmet Türleri Nelerdir?

VPN çeşitlerini sağladıkları hizmetlere göre de sınıflandırmak mümkündür.

İşletme ve Kişisel VPN

İş VPN’leri, büyük şirketlerin gereksinimlerini karşılayacak ve VPN bağlantılarının kurulumunu, dağıtımını ve yönetimini kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Öte yandan, kişisel VPN’ler bireysel kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir, ancak bazen küçük işletmelerin ihtiyaçlarını da karşılayabilirler.

Çok protokollü ve Tek protokollü VPN

Çok protokollü VPN’lerin ana avantajı, size sundukları seçeneklerin sayısıdır. Protokollerde çeşitliliğe sahip olmak, sansürü atlamak, VPN bloklarını ortadan kaldırmak veya videoları etkili bir şekilde yayınlamak için önemlidir. Tek protokollü VPN’ler ise sınırlı bir kullanım sunar. Bu nedenle çoğu zaman çok protokollü VPN’ler tüm ihtiyaçlarınızı karşılar.

VPN protokolleri, bir ağ üzerinden verilerin nasıl ileteceğini belirler. VPN hizmetleri, kullanıcılara protokollerde farklı işlevsellik sağlar. Her protokol farklı avantajlar ve kullanım sunar. Bazı protokollerde gizlilik ve güvenlik ön plandayken, bazılarında ise bağlantı hızları ve performans yüksektir.

Ücretli ve Ücretsiz VPN

Fiyat aralığı söz konusu olduğunda, VPN’ler genellikle ücretli ve ücretsiz olarak iki kategoriye ayrılır. Ücretli VPN çeşitleri, daha iyi gizlilik ve güvenlik sunarlar aynı zamanda yüksek performansa sahiptirler. Ücretsiz VPN çeşitleri söz konusu olduğunda, gündelik kullanım için uygundurlar. Ancak güvenlik ve gizlilik konusunda yeterli düzeyde olmayabilirler. Ayrıca, çoğunun sınırlı sunucular ve bant genişliği gibi kısıtlamaları vardır. 

En iyi VPN hizmetini tercih etmek için güvenlik ve gizliğinin yanı sıra maliyet, bant genişliği ve VPN protokolleri olmak üzere çok sayıda kriterler bulunmaktadır. VPN özelliklerini ve ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra VPN türleri arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.