Virtual Chassis Nedir?

Virtual Chassis Nedir?
0
(0)
Teknoloji günden güne durmadan gelişiyor ve bu durum her alanda net bir şekilde görünüyor. Özellikle internetin bulunmasından sonra hızlanan teknolojinin gelişmesi pek çok şeye öncülük etti. İnsanlar artık evlerine ve iş yerlerine interneti hızlı ve güvenli bir şekilde kullanabilecekleri cihazları dahil ettiler. Bilgiye ulaşmanın en kolay yolu internet olduğu için yatırımlar internet erişimini kolaylaştırmak, verimini artırmak ve interneti çok daha fazla kişiye sorunsuz bir şekilde ulaştırmak için yapıldı. Bu doğrultuda internet sistemleri, yazılımlar, aygıtlar, sensörler geliştirildi. Virtual Chassis adı verilen teknolojisi de bu gelişmeler sonucunda ortaya çıkan bir üründür. 

Virtual Chassis Nedir?

Virtual Chassis bir ağ teknolojisi olup son derece gelişmiştir. Günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Virtual Chassis ile birden fazla Switch ring topolojisine bağlanır. Bu sayede switchler ayrı ayrı değil tek bir cihaz gibi kolaylıkla çalışır. Virtual Chassis yaklaşık olarak 10 cihaza kadar hizmet verebilmektedir. Cihaz şekli ve modeli Virtual Chassis için önemlidir. Uygun cihazlar olduğu takdirde hizmetini 20 cihaza kadar artırabilir.

Switchler için normalde IP adreslerine gerek duyulur. Her Switch için 1 IP adresi kullanılır fakat Virtual Chassis ile bu da tamamen ortadan kalkmıştır. Tek bir IP adresi yeterlidir. Cihazların yönetimi tek bir yerden olduğu için herhangi bir cihazın çalışmadığını veya sorunlu olduğunu düşünelim. Bu durumda yaşanan sorun diğer cihazları etkilemez ve diğer cihazlar çalışmaya devam eder.

Virtual Chassis Ne İşe Yarar?

Yukarıda da değindiğimiz gibi Virtual Chassis tek bir yönetim imkanı sunar. Virtual Chassis’in ne işe yaradığını örnek üzerinden açıklayalım. Örneğin 4 adet ve her biri 48 porta sahip Switch kullanıyorsunuz. Bunların her birini yönetmek oldukça zordur. Fakat Virtual Chassis kullanırsanız durum değişir. Her bir Switch’i birbirine bağlayabilirsiniz. Böylelikle ayrı ayrı 4 Switch değil, tek bir Switch gibi kullanırsınız. Böylelikle 48 portluk Switch’leriniz birleşeceği için toplamda 192  portluk bir Virtual Chassis elde etmiş olursunuz. 

Üstelik yalnızca 4 cihazla kısıtlı değildir. 10 cihaza kadar ekleme ve çıkarma yapabilirsiniz. Bu eklenen cihazlar kabinde olabileceği gibi daha uzak bir mesafede olabilir. Böyle bir durumda cihazlar uzun mesafe optik kablolama adı verilen bir işlem ile birbirine bağlanır. Diyelim ki 10 tane cihazı birbirine bağladınız ve bunları numaralandırdınız. Rastgele seçtiğimiz 7 numaralı cihaz aniden kapandı veya çalışmayı durdurdu. Böyle bir durumda diğer 9 cihaz sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam eder.

Virtual Chassis  Fabric (VFC) adı verilen Virtual Chassis’in bir üst teknolojisi bulunmaktadır. Bu teknoloji 20 cihazın bağlanmasına olanak tanır. Genellikle küçük veri merkezleri bu teknolojiyi kullanmaktadır. Virtual Chassis için geleceğin teknolojisi diyebiliriz. Pek çok gereksinimi ortadan kaldırarak maksimum cihaz ile çalışabilir. Tüm bunları tek bir IP ile gerçekleştirmesi büyük bir avantajdır. Özellikle birden çok cihazın kontrolünü sağlamak gerektiğinde bu teknolojiden sıklıkla faydalanılır. İş yerlerinde, ortak çalışmaya ihtiyaç duyulan her alanda Virtual teknoloji size kolaylık sağlayacaktır.

Virtual Chassis’in Avantajları Nelerdir?

Virtual Chassis avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Tek bir IP adresi kullanılması,
  • Cihaz sorunlarının diğer cihazları etkilememesi,
  • Merkezi yönetimin sağlanması,
  •  Performans etkilemesinin olmadan iş yükü mobilitesi kolaylığı sunması,
  • STP adı verilen Spanning Tree Protokollerine ihtiyaç duyulmaması,
  • Günlük optimize imkanı sunulması,
  • Optimize edilmesi için Puppet, Python, Space gibi pek çok aracın kullanılma imkanına sahip olunması,
  • İstenildiği zaman genişletme olanağına sahip olunması,
  • Yüksek Gps’li Eternal arayüzlü verileri kullanabilme imkanına sahip olması.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.