URL Nedir?

URL Nedir?
0
(0)
İnternet kullanıcı sayısı olarak her geçen gün artıyor. Dünyanın birçok noktasına ulaşan internet bağlantıları, artık sadece bilgisayarlarda değil onlarca farklı cihazda kullanılmaya başlandı. Bu kadar fazla kullanıcı ile birlikte içerik üreticisi olan kesim de bir hayli fazlalaştı. Tüketilen ve talep edilen içerik miktarı arttı. Doğal olarak da bu içeriklerin yayınladığı veya üretildiği diyebileceğimiz internet siteleri de arttı. Bu internet sitelerine kolayca ulaşmamızı sağlayan ve onları birbirinden ayıran linklere URL denir.

Sıklıkla kullanılan bilgi işlem terimlerinden biri olan URL açılımı Uniform Resource Locator olarak geçer. Bu terim çoğu zaman internette bulunan belirli bir web sitesine erişmek için kullanılan “http://www.siteadı.com/index.html” şeklinde bir adres linki olarak karşımıza çıkar.

URL aynı zamanda internet sitesinin adını da belirttiğimiz alandır. Bu linkler karışıklığa maruz kalmadan internet sitelerine ulaşmamızı ve bu siteler arasında gezinebilmemizi sağlar. Bunları binaların sahip olduğu adreslere benzetebiliriz. Herhangi biri sizin binanıza gelmek isterse belirtilen adrese gelmesi yeterlidir. Aksi takdirde binanızı bulmak oldukça zor olacaktır.

Google’a ulaşmak istediğiniz de sitenin URL’si olan “Google.com” adresini arama çubuğuna yazmanız gerekir. Bu adresi yazdığınızda bir karışıklık yaşamadan Google’a ulaşabilirsiniz.

URL Öğeleri Nelerdir?

İnternet sitelerinin sahip olduğu URL linkleri, birbirinden noktalama işaretleri ile ayrılan farklı bölümlere sahiptir. Her bir bölümün birbirinden farklı bir anlamı vardır. Temel olarak bakacak olursak bu bölümler şu şekildedir; protokol, alan adı, alan adı uzantısı ve dosyadır. Tabii, bu bölümlere eklenebilen başka bileşenler de vardır. Subdomain ve ülke uzantısı bunlardan bazılarıdır.

“Google.com” üzerinden bakacak olursak “Google” alan adı “.com” alan adı uzantısıdır. Diğer bir örnek ise Moondiggy blog sayfasına gitmek istediğinizde arama çubuğuna “moondiggy.com/blog” yazmanız gerekir. “Turk” alan adı, “.net” alan adı uzantısı, “/blog” kısmı ise dosya uzantısıdır.

URL Nasıl Çalışır?

İnternete bağlanmak isteyen tüm cihazların bir IP adresine ihtiyacı vardır. -Bu konu ile alakalı “IP Nedir?” yazımızı inceleyerek daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.- Bu IP adresler cihazların sunucu ile bağlantısını kurar. Ancak, çok fazla rakamdan oluşan bu adresler akılda kalıcı değildir. Kullanımı zordur. URL ise IP adreslerini metne çevirir ve kullanıcılar açısından çok daha kullanışlı hale getirir.

IP adresi yazmak yerine sitenin URL’sini yazarak gitmek istediğiniz siteye ulaşabilirsiniz.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.