UDP (User Datagram Protocol) Nedir?

UDP (User Datagram Protocol) Nedir?
0
(0)
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların daha önce duymadığı pek çok kavram ortaya çıkmıştır. Bu kavramlardan bir tanesi de yeni yeni duyulmaya başlanan UDP’dir. UDP’nin açılımı “User Datagram Protocol”, Türkçe anlamı ile ise “Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları” olmaktadır. TCP/IP adı verilen protokol takımları bulunmaktadır ve UDP bu protokollerden bir tanesidir. UDP iki katmanlı bir aktarım protokolüdür.

UDP Ne İşe Yarar?

UDP’nin temel işlevi verilerin gönderimini bağlantı kurulmaksızın gerçekleştirmektir. UDP protokolü yeni nesil bilgisayar ağlarında datagram modu oluşturabilmek için geliştirilmiştir. Böylelikle bilgisayarlarda paket anahtarlı bilgisayar iletişimi mümkün olabilmektedir. UDP kullanılmayan bilgisayarlarda sıklıkla TCP adı verilen başka bir protokol kullanılmaktadır. UDP ile veri gönderimi temel olarak az sayıda olmasına odaklanılarak oluşturulmuştur. 

Diğer protokoller ile kıyaslandığında az sayıda mesaj alışverişine hizmet etmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta ise gönderilen verilerin sürecidir. UDP çoğu protokolün aksine veriyi gönderdikten sonra iletilip iletilmediği ile ilgilenmez ve bu konuda kullanıcıya bilgi vermez. Bu sebeple de UDP kullanıcılarına da tam bir güvenilirlik konusunda garanti vermemektedir. Verilerin aktarım sürecinde  bilig almadığı ve süreci takip etmediği için daha hızlı bir şekilde aktarımı gerçekleştirir. Bu da UDP’yi aslında diğer protokollerden öne çıkan özelliktir. Özellikle hıza önem verenler UDP’yi kullanan kişilerdir.  Buna ek olarak UDP 4 alandan oluşmaktadır. Bu alanların her birinin uzunluğu ise 16 bittir. Toplam 64 bit uzunluğunda olan UDP ‘nin güvenilirlik konusundaki sorunları ileriki yıllarda hallerdildiğinde kullanıcı sayısı da artacaktır. 

TCP’den Farkı Nelerdir?

Kullanıcılar hangi protokolü tercih edeceklerine karar vermek için mutlaka ayrıntılı bir şekilde araştırma yapmalıdırlar. Günümüzde en çok kullanılan protokoller UDP ve TCP’dir. UDP, WAN ağlarında  veri aktarımında kullanılır. Ses ve görüntüler eş zamanlı aktarımını gerçekleştirebilir. UDP diğer protokollerin aksine kurulum ve akış kontrolü gerektirmediği için veri iletim hızı yüksektir.

UDP ve TCP’nin iletim yollarının aynı olduğunu düşünelim. UDP ile gerçekleştirilmiş bir gerçek zamanlı veri transferi ile TCP ile gerçekleştirilmiş veri transferinin servis kalitesi etkilenir.  Bunun sebebi TCP’nin meydana getirdiği veri trafiğinin yüksek olmasıdır. Böyle bir sorun yaşandığında UDP’nin servis kalitesi düşecektir. 

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise TCP ile UDP’nin bant genişlikleridir. TCP’nin bant genişliği daha fazla olduğu için daha sık tercih edilmektedir. UDP’nin ise bant genişliği daha azdır. TCP protokolünün tercih edilme sebeplerinden bir diğeri ise UDP protokolünden daha güvenilir olmasıdır. Örneğin TCP kullanılan bir cihazdan veri gönderimi gerçekleştirdiğinizde verinizin gidip gitmediğini kontrol edebilir ve bilgisine ulaşabilirsiniz.  

UDP ise güvenilir olmayan protokol olarak nitelendirilmektedir. Kullanılan üzerinden veriyi gönderdikten sonra gidip gitmediğinin bilgisine ulaşamazsınız. Bu durumda ise daha güvenli bir şekilde veri aktarımı gerçekleştirmek isteyen firmalar bunu kendi yöntemleri ile gerçekleştirmektedirler. TCP protokolü ile aktarım yaptığınızda verileriniz sıralı bir şekilde giderken UDP’de sıralı bir şekilde gitmez. 

Buna ek olarak TCP ile kullanırsanız size kesintisiz bir bağlantı sunulur. Fakat UDP kullanımında ise yalnızca veri gönderme işlemi sırasında bağlantı kurulur ve gönderme işlemi tamamlandığında bağlantı kendiliğinden kapanır. Kısaca özetlemek gerekirse TCP protokolü size güvenliği garanti ederken UDP protokolü ise hızı garanti eder. Bu duruma dikkat ederek kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.