Sitemap (Site Haritası) Nedir?

Sitemap (Site Haritası) Nedir?
0
(0)

Sonuç

Site haritaları, web sitelerinin Google botlarının daha hızlı ve etkili bir şekilde taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olabilecek önemli araçlardan biridir. Google botlarının yeni bir siteyi taraması ve indekslemesi oldukça zaman alabilir, bu nedenle bir site haritası oluşturmak birçok site için zorunlu hale gelmiştir. Site haritaları teknik olarak karmaşık görünebilir, ancak aslında oldukça basit ve kolaydır. Bu yazıda, bir dakikadan kısa bir sürede bir site haritası oluşturduk ve Google’a yükledik.

Site haritasının en etkili şekilde taranması için sitemap’ın optimize edilmesi gerekir. Sitemap içinde yer alacak URL adresleri belirlenirken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Örneğin, 200 response status code dışındaki (3XX, 4XX, 5XX) URL adresleri sitemap içinde yer almamalıdır. Ayrıca robots.txt dosyasında belirtilen URL adresleri de sitemap içinde yer almamalıdır. Sitemap içinde her URL için loc ve lastmod XML etiketleri kullanılmalıdır. Ayrıca, sitemap içinde sadece nitelikli sayfalar yer almalı ve farklı sayfaları işaret eden canonical parametresi atanmış sayfalar sitemap içinde yer almamalıdır. Sitemap’ın boyutu 50 MB ve 50.000 URL’yi geçmemelidir. İmage dosyaları için ayrı bir sitemap oluşturulmalıdır. Subdomain altında yer alan URL adresleri de sitemap içinde yer almamalıdır.

Sitemap konusunda daha fazla bilgi için https://www.sitemaps.org/tr/protocol.html ve https://developers.google.com/search/docs/advanced/sitemaps/overview?hl=tr&ref_topic=4581190&visit_id=637420195221557896-214388250&rd=1 adreslerini inceleyebilirsiniz.

Bu yazıda, site haritalarının önemi ve nasıl oluşturulacağı hakkında bilgi verdik. İçeriğimizle ilgili video içeriklerimiz hazırlık aşamasındadır ve içeriğimize ve Youtube adresimize eklenecektir. Sorularınızı buradan ileterek video içeriğimizin belirlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz!

Eğer özel yardıma ihtiyacınız varsa aşağıdaki form aracılığıyla bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Error: Contact form not found.

Sitemap, Site Haritası Kullanım Rehberi;

One Page Sitelerde Sitemap Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Sitemap, sitemizde yayınladığımız sayfaların (link) listesini içeren xml uzantılı bir dosyadır. Günümüzde, sitenizdeki içeriği Google’a bildirmenin önemli bir SEO kriteri olarak kabul edilen Site Haritaları, diğer şekillerde erişemeyeceğimiz sayfaların bir yöntemi olarak hizmet vermektedir. Basitçe söylemek gerekirse, bir XML Site Haritası (genellikle Site Haritası olarak adlandırılır, ilk harfleri büyük S ve H olur) web sitenizdeki sayfaların bir listesini içerir.

Sitemap, GoogleBot gibi web sitenizi ziyaret eden botların, sitenizi daha iyi bir şekilde indexlemesi için rehberlik eden bir dosyadır. Türkçe’de Site Haritası olarak bilinen bu dosyanın uzantısı .xml’dir. Sitemap’ın arama motorları tarafından indexleme hızı üzerinde büyük bir etkisi vardır. Sitemap dosyası, botların hangi sayfanın ne sıklıkta güncellendiğini, en son ne zaman güncellendiğini ve web yöneticisi tarafından hangi sayfanın ne kadar önemli olduğunu belirlemesine yardımcı olur.

Bununla birlikte, tek sayfalık web sitelerinde Sitemap yapısı gerekli olmayabilir. Sitemap hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yoast SEO Eklentisi ve Sitemap

WordPress’in kullandığı popüler eklentilerden biri Yoast SEO’dur. Bu eklenti, kullanımı basit bir arayüzü ile kullanıcıların SEO stratejilerini kolayca uygulayabilmesine yardımcı olur. Sitemap yapısına gelince, Yoast SEO ayarları doğru bir şekilde yapılandırıldığında, yeni bir yazı yayınlandığında otomatik olarak sitemap güncellemesi yapabilir. Bu, sitenizin Google gibi arama motorları tarafından daha hızlı ve etkili bir şekilde indekslenmesine yardımcı olur. Yoast SEO, sitemap oluşturma ve yönetme işlemlerini basitleştirerek, kullanıcıların SEO’larını daha verimli hale getirir. Bu sayede, sitenizin içeriğinin daha kolay keşfedilmesi sağlanır ve arama motoru sıralamalarında yükselme şansınız artar. Tüm bunların yanı sıra, Yoast SEO eklentisi, anahtar kelime optimizasyonu, meta açıklamaları, başlık etiketleri ve diğer önemli SEO faktörlerini de yönetebilmenize olanak tanır. Bu da sitenizin daha fazla trafik ve daha yüksek dönüşüm oranları elde etmesine yardımcı olur. Kısacası, Yoast SEO eklentisi, WordPress kullanıcıları için SEO yönetimini kolaylaştıran ve sitemap oluşturma işlemlerini otomatikleştiren güçlü bir araçtır.

Video Sitemap’e Eklenir mi?

Video sitemap kullanan sitelerin ziyaretçileriyle etkileşimi oldukça yüksektir. Örneğin, arama motoru sıralamalarında ikinci sırada yer alsanız bile, birinci sıradaki kişi video sitemap kullanmıyorsa ziyaretçilerin sizin sitenizi tercih etmesi kaçınılmaz hale gelebilir. Video sitemap oluştururken, video uzantılarını doğru bir şekilde belirlemek oldukça önemlidir. Google, .mpg, mpeg, .mp4, .m4v, .mov, .wmv, .avi, .asf, .ra, .ram, .flv gibi video uzantılarını kabul etmektedir. WordPress altyapısı kullanmıyorsanız, video sitemap oluşturmak için CanadaSEOzone.com/web-services/xml-video-sitemap-generator/ gibi online servislerden yararlanabilirsiniz. Bu servisler, video sitemap oluşturmayı kolaylaştırır. Oluşturduğunuz sitemap haritalarını Google’a göndermek için, web yöneticisi araçları yerine normal site haritasını gönderir gibi aynı şekilde göndermeniz yeterlidir. Video sitemap yerine kullanabileceğiniz Google servislerinden biri de Rich Snippets özelliğidir. Google Search Console’da bulunan talimatları uygulayarak Rich Snippets özelliğini kullanabilirsiniz.

Sitemap Haritası Neden Google’a Gönderilmelidir?

Arama sonuçları botları, sitenizi hızlı bir şekilde taramak ve belirlediğiniz sıklıkta ziyaret etmek için site haritası kullanır. Site haritası, sitenizdeki sayfaların botlar tarafından daha iyi taranması ve dizine eklenmesi için önemlidir. Site haritası oluşturduktan sonra, Google’a bildirmek için Search Console > Tarama > Site Haritaları bölümünü kullanabilirsiniz. Bu adımları takip ederek, sitenizdeki sayfaların daha iyi bir şekilde tarama ve indexleme işlemi yapılabilir.

Site Haritası Site İçine Eklenir mi?

Site yöneticileri, kullanıcıların sitelerinde kolaylıkla gezinebilmesi veya aradıklarını hızlıca bulabilmesi için özel site haritaları oluşturmaktadır. Eğer sitenizde birçok kategori bulunuyorsa ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek istiyorsanız, radio butonlar yardımıyla site haritası oluşturmak faydalı olabilir. Radio butonlar, kullanıcılara seçenekler arasında kolayca seçim yapma imkanı veren bir tür input elementidir. Site haritasında kullanıldığında, radio butonlar kullanıcılara belirli bir kategorideki sayfalara erişim sağlamalarına yardımcı olabilir. Örneğin, bir e-ticaret sitesinde, kullanıcılara giyim, ayakkabı, aksesuar gibi kategoriler için ayrı radio butonlar sunulabilir. Kullanıcılar seçtikleri kategoriye göre ilgili sayfaya kolayca erişebilirler. Ayrıca, site haritalarının SEO açısından da önemi büyüktür. Site haritaları, arama motoru botlarının sitenizi daha iyi tarayabilmesine ve index almasına yardımcı olur. Bu nedenle, site haritalarının doğru bir şekilde oluşturulması ve düzenli olarak güncellenmesi önemlidir.

Google Search Console Sitemap Hatası

Oluşturulan Sitemap’lerle ilgili bazı hatalarla karşılaşmak mümkündür. Bunlar arasında “Site haritası okunamadı”, “Genel HTTP hatası” ve “Site Haritanıza erişmeye çalışırken bir hatayla karşılaştık. Lütfen Site Haritanızın yönergelerimize uygun olduğunu ve belirttiğiniz konumdan erişilebildiğini doğrulayıp Site Haritanızı yeniden gönderin.” gibi hatalar bulunmaktadır. Bu tür hatalarla karşılaşmanız durumunda aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz: Öncelikle ornekdomain.com/sitemap.xml adresini tarayıcınızda açarak sitenizin sitemap’inin sonuç verip vermediğini kontrol edin. Kullandığınız sitemap eklentisindeki ayarları kontrol edin ve doğru bir şekilde yapılandırdığınızdan emin olun. Sitemap’i silin ve yeniden oluşturun. Sitemap içindeki URL’lerin doğru bir şekilde ulaşılabilir olduğundan emin olun. Robots.txt dosyanıza “sitemap: sitadi.com/sitemap.xml” şeklinde sitemap yolunu ekleyin. Site haritanızı test edin ve yeniden gönderin. Bu yöntemler sitemap ile ilgili hataların giderilmesine yardımcı olabilir.

Yeni SSL Kurulan Site İçin Sitemap Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Sitenizde yeni bir SSL kurulumu gerçekleştirdiyseniz, Sitemap oluştururken öncelikle SSL kurulumu sonrasında oluşan URL’leri kullanmalısınız. Yani, SSL kurulumu öncesi “http” olan URL’ler yerine, “https” olan yeni URL’lerinizi kullanmalısınız. Ayrıca, sitenizdeki kategoriler ve ürünler için ayrı Sitemap’ler oluşturarak bu Sitemap’leri de ekleyebilirsiniz. Örneğin, sitenizdeki ürünlerin yer aldığı sayfaların URL’leri “https://ornekdomain.com/urunler/urun” şeklindeyse, bu sayfaların URL’lerini yeni Sitemap’e ekleyerek Google’a bildirebilirsiniz. Bu sayede, SSL kurulumu sonrasında sitenizin tarama işlemi sırasında oluşabilecek sorunları minimuma indirerek, arama motorlarının sitenizi daha sağlıklı bir şekilde taramalarını sağlayabilirsiniz.

Sitemap ve Index Kontrolü Nedir

Sitemap, web sitemizde yayınladığımız sayfaların ve linklerin yer aldığı xml uzantılı bir dosyadır. Günümüzde SEO açısından önemli bir kriter haline gelen site haritaları, sitenin farklı sayfalarını Google gibi arama motorlarına bildirmenin en etkili yollarından biridir. Site haritaları, genellikle XML Site Haritası olarak adlandırılır ve web sitemizdeki sayfaların listesini içerir. Site haritaları, GoogleBot gibi botların web sitemizi daha iyi bir şekilde tarayabilmesi ve indeksleyebilmesi için rehberlik eder. Site haritaları sayesinde botlar, hangi sayfanın ne sıklıkla, en son ne zaman güncellendiğini ve hangi sayfanın ne kadar önemli olduğunu tespit ederler. Site haritalarının en büyük faydalarından biri, web sitenizin daha hızlı ve ayrıntılı bir şekilde indekslenmesine yardımcı olmasıdır. GoogleBot, sitemize girdiğinde sitemap’tan web sitemizin linkleri hakkında detayları alır ve buna göre indeksler. Sitemap kullanmaya başladığınız andan itibaren, web sitenizin indeks sayısı ve hızında farkedilebilir bir artış olabilir. Sitemap’ın bir diğer önemli faydası, indeks kontrolü yapmamıza yardımcı olmasıdır. Google’da sitenizin indeks alıp almadığını kontrol etmek istiyorsanız, öncelikle istediğiniz linki ekleyip arama yapmalısınız. Eğer karşınıza kendi adresiniz çıkarsa, indekslenmiş demektir. Ancak çıkmıyorsa, hala indeks alma aşamasında olabilirsiniz. Aradan çok zaman geçtiyse ve halen indekslenmediyse, Google Search Console araçlarından “Google gibi getir” kısmına girerek istediğiniz URL’nin indeks almasını sağlayabilirsiniz. Bunun bir diğer yöntemi ise, sosyal medya hesaplarınızda paylaşıp indekslenmesini beklemektir. Genelde bu tür çalışmalar, sitenizin indekslenme hızını artırır ve SEO açısından daha doğru bir indeks aldırma şeklidir.

RSS ve Sitemap Farkları

Sitemap ve RSS, web sitelerinde kullanılan farklı kavramlardır ve her birinin sitelere olan katkıları farklıdır. Sitemap, GoogleBot gibi arama motoru botlarının siteyi daha iyi bir şekilde indexlemesi için kullanılan bir dosyadır. Sitemap dosyası olan bir web sitesi, daha ayrıntılı, daha hızlı ve daha çok indexlenir. GoogleBot, siteye girdiğinde sitemaptan web sitenin linkleri hakkında detayları çeker ve ona göre indexler. Bu nedenle sitemap kullanmaya başladığınızda index sayınız ve hızınızda farkedilebilir artışlar gözlenebilir. Daha detaylı bilgi için https://moondiggy.com/sitemap-site-haritasi-nedir/ bu yazıyı okuyabilirsiniz. RSS, İngilizce bir terim olan “feed” kelimesinden türetilmiş olan “özet akışı” veya “besleme” olarak adlandırılır. Daha çok haber sitelerinde kullanılan bir araçtır. Siteniz için bir RSS yapısı oluşturduğunuzda, RSS üzerinden takip eden kullanıcılara çok daha hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlar. RSS kullanıcılarına yeni içerikleri bildirir ve site trafiğinizi artırmanıza yardımcı olur.

Yeni Bir Web Sitesi İçin Sitemap Ne Zaman Oluşuturulmalıdır?

Yeni bir web sitesi açıldığında, site sahiplerinin sitelerinin Google tarafından daha hızlı indexlenmesi için site haritası oluşturmaları önerilir. Site haritası, site içeriğini düzenli ve sistemli bir şekilde Google’a sunar. Bu sayede Google botları, site içeriğini daha kolay ve doğru bir şekilde tarar ve indexler. Site haritası oluşturulduktan sonra, web sitesi Search Console üzerinden doğrulanmalı ve oluşturulan site haritası Google’a gönderilmelidir. Bu işlem, yeni web sitesinin daha hızlı fark edilmesini ve Google’ın yeni içeriği daha hızlı indexlemesini sağlar. Yeni bir yazı yayınlandığında, yazının indeks alması, o yazının çalınmasını önlemek için oldukça önemlidir. Eğer yazılar indeks almadan paylaşılırsa, başka birisi tarafından kopyalanabilir ve sitenizdeki orijinal içeriği tehlikeye atabilir. Bu nedenle, yazılarınızın indeks alması için site haritası oluşturulduktan sonra Google’a gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca, yazıların indeks alıp almadığını kontrol etmek için “site:ornekdomain.com” sorgusu kullanılabilir. Bu sorgu, sadece belirtilen alan adı altında indexlenen sayfaları gösterir ve yazıların index alıp almadığını kontrol etmek için oldukça faydalıdır.

Sitemap Eklentisi İçin Hangi WordPress Eklentisi Yüklenmeli?

WordPress için tasarlanmış SEO eklentileri, tercihleriniz ve size sağladıkları kolaylıklar açısından her zaman önemlidir. İki popüler eklenti olan Yoast WordPress SEO ve All in One SEO Pack, benzer özellikler sunarlar ve tasarımları birbirine benzer. Hangi eklentinin sizin için daha kullanışlı olduğu, size kalmış bir tercihtir. Eklentilerin sundukları özellikler ve kullanım kolaylığı, tercihleriniz açısından önemlidir. Bu nedenle, hangi eklentinin size daha yakın ve kullanışlı göründüğüne göre karar vermelisiniz. Site haritaları konusunda, her SEO eklentisi kendi site haritası modülüne sahiptir, ancak Google XML Sitemaps kadar kapsamlı ve yenilikçi değillerdir. Bu nedenle, ayrı bir site haritası eklentisi kullanmak daha iyi bir seçenek olabilir.

Sitemap Değişiminden Sonra Ani Trafik Düşüşü

Sitemizin harita dosyasının uzantısı değiştiyse, örneğin ornekdomain.com/sitemap.xml’den /sitemap_index.xml olarak yenilendi ise, GoogleBot’larının bu değişikliği fark etmesi ve yeni sitemap dosyasını indekslemesi gereklidir. Bu nedenle, Google botlarının sitenizi tekrar indekslemesi gerekebilir. Ancak, eğer sitemap uzantınız değişmediyse ve hala düşük hit sayıları ile karşılaşıyorsanız, bu düşüşün farklı bir nedeni olabilir. Örneğin, en çok ziyaretçi aldığınız sitelerden birinin linki silinmiş olabilir veya Google, Bing ve diğer arama motorlarında sıralamanız düşmüş olabilir. Önceden bir backlink aldıysanız ve bu bağlantı üzerinden önemli miktarda trafik aldıysanız, bu bağlantı kırıldıysa, Google sitenizi cezalandırabilir. Bu nedenle, ziyaretçi sayısındaki düşüşün nedenini bulmak için bu olası nedenleri kontrol etmeniz önerilir.

Sitemap Büyüklüğü ve İndexleme

Eğer web sitenizde indekslenecek çok sayıda sayfa varsa, bu sayfaların arama motoru botları tarafından daha hızlı indekslenmesini sağlamak için sitenizin site haritalarını xml.gz formatında göndermeniz gerekmektedir. Burada “gz” uzantısı, içeriğin sıkıştırılmış olduğunu göstermektedir. Örneğin, bir site haritası 500 URL içeriyorsa ve dosya boyutu 40kb ise, büyük bir dosya boyutu ortaya çıkacaktır. Ancak, sistem bu dosyayı gz formatında sıkıştırdığında, yaklaşık %70 – %80 oranında bir sıkıştırma sağlanabilir. Bu da dosya boyutunu önemli ölçüde azaltır ve sitenizin indekslenmesinin hızını artırır. Bu nedenle, site haritalarınızı gzip sıkıştırma yöntemiyle oluşturarak, arama motorlarının web sitenizi daha hızlı bir şekilde taramasını ve indekslemesini sağlayabilirsiniz.

Sitamap’lerin SEO’ya Etkisi Nedir?

Öncelikle, bir web sitesinde yer alan tüm URL adreslerinin yoğunluğa göre sıralandığı bir yol haritası olan site haritalarını açıklığa kavuşturalım. Bu dosya içerisinde tüm sitenin URL adresleri bulunmakta ve kategorize edilerek farklı dosyalar, tarihler ve içeriklerle de zenginleştirilerek paylaştırılmaktadır. Yoast WordPress SEO eklentisi, kendi içerisinde site haritası modülü barındırmaktadır ancak daha detaylı ve işlevsel eklentilerin kullanılması daha yararlı olabilir. “Google XML Sitemaps” eklentisi, sürekli güncellenen bir yapıya sahiptir ve daha detaylı içeriğe sahip olan bir site haritası eklentisidir. Bu nedenle, bu eklenti önerilmektedir. Görseller için ayrı bir site haritası oluşturmanız da sitenize fayda sağlayabilir. Bunun için, görsel yollarını ve alt etiketlerini iyi tespit eden bir eklenti kullanmanız önerilir.

Sitemap Ayarları Nasıl Olmalı?

Sitemap ayarlarını doğru yapmak, web sitenizin arama motorları tarafından doğru bir şekilde taranmasını sağlamak için oldukça önemlidir. İşte sitemap ayarları yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Sitemap dosyanızda, indexlenmiş ve indexe açık olan tüm sayfalarınızın yer almasına özen gösterin. Sitemap dosyanız maksimum 50.000 URL içermeli ve 50 MB’dan büyük olmamalıdır.
  2. Yüksek URL adresine sahip web siteleri, özellikle e-ticaret siteleri gibi fazla indeks sayısı olan siteler alt dizinlere ayrılmış sitemap dosyaları kullanabilirler.
  3. URL’lerinizi tutarlı ve tam olarak kullanın. Google URL’leri listenizdeki şekilde tarar, bu nedenle siteniz adresi “siteadresi” ise, URL’yi “siteadresi” şeklinde (www olmadan) veya ./mypage.html (göreli bir URL) olarak belirtmeyin. URL’lerinizi site haritanıza dahil etmek için oturum kimliklerini kullanmayın.
  4. Google’a bir URL’nin alternatif dil sürümleri hakkında bilgi vermek için hreflang ek açıklamalarını kullanın.
  5. Site haritanız UTF-8 kodlama ile uyumlu olmalı ve uygun şekilde URL çıkışlı olmalıdır. Ayrıca, sitenize alan adınızın hem www hem de www olmayan sürümü üzerinden erişilebilip erişilemediğini, Google’a bildirmek için önerilen standartlaştırma yöntemlerini kullanın. Ek medya türlerine işaret etmek için site haritası uzantılarını kullanın.
  6. Mobil ve masaüstü sürümleri için farklı URL’lere sahip olan bir sayfanız varsa, yalnızca tek bir sürüme işaret etmeniz önerilir. Ancak, her iki URL’yi de işaretlemek isterseniz, masaüstü ve mobil sürümlerini belirtmek için ek açıklama ekleyin.
  7. Site haritasında, noindex etiketine sahip sayfalar, robots.txt dosyası içerisinden engellenmiş sayfalar ve 3XX / 4XX / 5XX yanıt kodu dönen linkleri yer almamalıdır. Bunun nedeni, Google botunun sitemize atadığı tarama bütçesini etkin bir biçimde kullanmaktır.

Sitemap dosyası oluşturmak ve iletmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Google tarafından taranmasını istediğiniz sayfaları ve her sayfanın standart sürümünü belirleyin. URL Denetleme aracını kullanarak Google’ın standart sayfa olarak değerlendirdiği sayfayı öğrenebilirsiniz.
  2. Kullanmak istediğiniz site haritası biçimini seçin.

Analist Farkıyla

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.