Metafiz nedir?

Metafiz nedir?

Metafiz nedir?

Bir anatomi terimi olan metafiz “uzun kemiklerde epifiz ile diafiz arasında kalan dar kısım” anlamına gelir. Kemik oluşumu ile ilgili bir terimdir. Metafiz, gelişimini tamamlayan bir plağı kapsar, kemiğin bu kısmı çocukluk esnasında gelişir ve gelişmekte olduğu sırada diafiz ile epifizin yakınlarında kemikleşir.

Metafiz, anatomik olarak doku içeriklerine göre başlıca üç kısma ayrılabilir: kıkırdaklı bir doku olan epifizyal plak, kemik dokusu olan metafiz ve plağın dış yüzeyini çevreleyen lifli doku. 
Çocukluk döneminde gelişmiş olan plak, kemiğin gelişmesini sağlayabilmek için bağlayıcı kıkırdak dokusu içerir. Yetişkinlik döneminde ise (18-25 yaş arası) gelişmiş olan plağın içeriği gelişmesini durdurur ve tamamen kemikleşir, tek bir kemik halini alır. Bir yetişkinde metafiz, ağırlığı kaldıran eklem yüzeyinden diafize doğru yükü aktarma görevi görür.

Epifiz ise uzun kemiklerin yuvarlak şeklindeki uçlarına denmektedir. Eklem kısmında ise epifiz, eklem kıkırdağı tarafından çevrilir, bu kaplamanın altında ise epifizyal plağa benzer bir bölge yer alır ve bu bölgeye subkondral kemik denir. Epifiz, kırmızı kemik iliği ile doludur, bu ilikler ise eritrositleri yani kırmızı kan hücrelerini üretir.

Diafiz de uzun kemiklerin tam ortasındaki, ana kısmıdır. Diafiz, kortikal kemikten yapılmıştır ve içerisinde kemik iliği ile yağ dokusu yer almaktadır. İçinde hem kırmızı hem de sarı kemik iliği bulunur. Asıl kemikleşme diafiz kısmında gerçekleşir.

Metafiz kelimesinin sözlük anlamı

1. Uzun kemiklerde diyafizle epifiz arasındaki kısım

Metafiz kelimesinin cümle içinde kullanımı

1. Metafiz, uzun kemiği oluşturan üç kısımdan biridir.
2. Uzun kemiklerin metafiz kısmı, epifiz kısmından daha silindirik yapılıdır.

Metafiz kelimesinin İngilizcesi

1. metaphysis

Kaynak:https://hellomrdoctor.com/metaphysis/

Yorum

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.