SD/WAN Nedir?

SD/WAN Nedir?
0
(0)
Kurumsal BT ağlarının daha geniş bir coğrafi alana yayılması için kullanılan teknoloji SD-WAN olarak adlandırılır. Şubeler ve veri merkezlerini de kapsayan bu teknoloji sayesinde kurumların işletme ağlarında güvenli bağlantı mümkün olur. Aslında söz konusu uygulamanın temelleri oldukça yakın bir geçmişe dayanır. WAN bağlantısını sadece sınırlı alanda kullanan kurumlar zamanla daha gelişmiş bir yazılıma ihtiyaç duymuştur. Bunun sonucunda farklı ölçeklerden kurumların kullanımına uygun olan SD-WAN yazılımı geliştirilmiştir. 

SD/WAN Nedir?

Yazılım tabanlı geniş alan ağı anlamına gelen SD-WAN, kurumsal BT için adeta bir devrim niteliği taşır. 4G, LTE, MPLS ve WAN bağlantılarına uygulanan yazılım sonucunda ortaya çıkmıştır. Geniş alan ağlarını esnek hale getiren bu teknoloji sayesinde kurumların şubeleri ve veri merkezlerini kontrol altında tutmak mümkün hale gelir. SD-WAN’ı genel anlamda tanımlarsak, kurumların şubeleri ve ofisleri arasında kesintisiz bir işletme ağının oluşmasını sağlayan teknoloji diyebiliriz. 

SD-WAN, işletmelerin BT performansına yaptığı katkıdan dolayı tercih sebebi olur. Bu teknolojisi, geniş bir coğrafi alana yayılan kurumların operasyonlarını kesintisiz bir şekilde devam ettirmesini sağlar. Buna bağlı olarak BT maliyetlerinin azalması, işlerin aksamaması ve daha düşük maliyetli geniş bant imkanlarına da ulaşılır. Özellikle çok sayıda şubesi ve ofisi olan kurumlar için son derece avantaj sağlayan bir ağ teknolojisi olarak karşımıza çıkar. 

SD/WAN Ne İşe Yarar?

SD-WAN, kurumların çağın gereklerine ayak uydurmasını sağlayan bir uygulama olarak gösteriliyor. Nitekim faaliyetlerinin büyük bir kısmını bulut sistemi üzerinden gerçekleştiren kurumların sayısında da artış gözlemlenir. Yazılımın her geçen gün önem kazandığı dünyada kurumlar da operasyonlarını bulut üzerinden yürütmenin avantajlarından faydalanır. Daha akıcı ve güvenli bir işletim ağına sahip olan kurumlarda; ofisler, şubeler ve veri merkezleri arasında kesintisiz bir bağlantı mümkün olur. 

SD-WAN’ın bir diğer faydası da gerçek zamanlı bağlantıyı mümkün hale getirmesidir. WAN bağlantılarının birinde aksaklık yaşandığında SD-WAN ağ geçitleri tarafından hızla algılanır. Böylece başarısız bağlantı başka bir WAN’a yönlendirilir. Kesintisiz bir trafik sağladığı için işletme operasyonlarının aksamasını önler. SD-WAN sayesinde işletme ağlarında; bant genişliği, veri güvenliği ve yüksek performans koşulları sağlanır.

SD/WAN Özellikleri Nelerdir?

SD-WAN özellikleri itibarıyla basit bir çalışma prensibine dayanır. Geleneksel WAN teknolojisinden farklı olarak bulut sistemini işlem operasyonlarına dahil eder. Çoklu bağlantı türlerini destekler. Böylece XDSL, MPLS, Cellular ve fiber bağlantı türlerini aynı anda yönetme şansı verir. Söz konusu bağlantı türlerini daha düşük maliyetle yönetme olanağı tanır.

Kurumların veri gizliliğine verdiği öneme bağlı olarak güvenli bir işletim ağına olan ihtiyaç artmıştır. SD-WAN, uçtan uca şifreleme sağlayan bir ağ teknolojisidir. Şubeler, ofisler ve merkez arasında veri aktarımında gereken gizliliği karşılar. Tanımlı güvenlik sistemi sayesinde ana merkez ve ofisler arasındaki veri trafiğini güvenli hale getirir. Ayrıca bulut sistemine kaydedilen veriler için de aynı imkanı sunar.

SD/WAN Bileşenleri Nelerdir?

SD-WAN teknolojisini dört ayrı bileşene ayırarak inceleyebiliriz. Söz konusu bileşenler şöyledir; 

  • Elastik trafik yönetimi,
  • WAN sanallaştırma,
  • Merkezi yönetim,
  • Uç bağlantı soyutlama.

SD-WAN modeli, geleneksel yöntemlerden farklı olarak bulut ağı üzerinden iş yönetme şansı verir. Bu yönüyle home office çalışan şirketlerin operasyon süreçlerine aksamadan devam etmesini sağlar. Geniş bir coğrafi alana yayılan iş ağının sorunsuz ilerlemesini mümkün kılar. Ağ esnekliği, güvenliği ve kontrolü açısından da avantaj sağlayan bir modeldir. SD-WAN teknolojisi her geçen gün daha fazla şirket tarafından rağbet görür.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.