PPP, PPTP ve PPPOE Nedir?

PPP, PPTP ve PPPOE Nedir?
0
(0)
Bir cihazı internete bağlamak için farklı veri toplama protokolleri kullanılır. PPP, PPTP ve PPPOE bu veri toplama protokolleridir. Bu yazımızda sizler için “PPP, PPTP ve PPPOE nedir ve ne işe yararlar?” sorularının cevabını verdik.

PPP Nedir? Ne İşe Yarar?

PPP ya da Point to Point Protocol (noktadan noktaya) ile iki arasında doğrudan bir bağlantı kurulur. Eskiden modemler ile sabit hatlar arasında bu sistem kullanılırdı ve böylece kullanıcılar internete bağlanabilirlerdi. Geniş bant ayarlı modemler ile de PPP kullanımı artmıştır. İnternet servis sağlayıcınız PPP bağlantı sağlayarak sunucusu ile size cevap verir. PPPOE protokolü için de PPP oldukça önemlidir. PPP birden çok uygulama tarafından kullanılabilir ve internette veri aktarmak için IP adreslerini kullanır. PPP, IP adreslerinin atanmasını sağlar. Kullanıcılar, internet servis sağlayıcının sunucularına bağlandıklarında bir IP adresi elde ederler ve PPP bağlantısını sonlandırana kadar bu IP adreslerini tutarlar. Çok protokollü veri birimlerinin taşınmasında kullanılan PPP çift yönlü bir çalışma sistemine sahiptir. PPP, diğer protokolleri de kapsar.

PPTP Nedir? Ne İşe Yarar?

PPTP, Point to Point Tunnel Protocol (noktadan noktaya tünel protokolü) anlamına gelir. PPTP bir VPN protokolüdür. PPP içindeki veriler PPTP ile aktarılabilirler. PPTP genellikle VPN oluşturmak için kullanılır. Böylece başka kullanıcılar oluşturulan bu özel ağlara erişemezler. PPTP aynı zamanda veri akışının güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Kötü niyetli kullanıcılar veriye erişseler bile ona ulaşmak için şifreleme anahtarına ihtiyaç duyarlar. İnternette hiçbir şey imkansız değildir fakat PPTP ile veri akışı daha güvenli hale gelir. VPN oluştururken de kişinin kimliğini gizli tuttuğu için kişisel güvenliği de sağlar. PPP başta güvenli olarak üretilmiş olsa da bazı güvenlik açıkları sebebi ile veri aktarımının daha güvenli olması için kullanıcılar PPTP protokolünü kullanmaya başlamışlardır. En eski veri iletim protokollerinden biri olan PPTP’nin daha sonra bazı güvenlik açıkları bulunmuştur. PPTP’nin performansı daha yüksek olmasına rağmen güvenlik tehlikeleri vardır. Kurulumu ve kullanımı da oldukça basittir. 

PPPOE Nedir? Ne İşe Yarar?

PPOE, Point to Point Protocol Over Ethernet (Ethernet üzerinden PPP) anlamına gelmektedir. DSL modem kullanılarak internet servis sağlayıcısının sunucusuna bağlanmanın temel yoludur. PPPOE protokolü ile kullanıcılar oldukça hızlı bir şekilde bir modeme bağlanabilmektedirler. PPPOE, ADSL ve VDSL internet bağlantısında da en sık kullanılan protokoldür. PPPOE için bir kimlik doğrulama gereklidir. Kullanıcılar, kullanıcı adı ve şifre girerek kullanım sağlayabilirler. İnternet servis sağlayıcılar ile yapılan sözleşmelerde genellikle bu kullanıcı adı ve şifre verilir. Eğer bilmiyorsanız, internet servis sağlayıcınızın müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Kullanıcı adı ve şifre girerek bağımsız olarak siz de internete PPPOE aracılığı ile bağlanabilirsiniz. PPPOE ayarlarını yapmak için bilgisayarınızdan kablolu bağlantılar kısmına girmeniz gerekir. Daha sonra internet servis sağlayıcınız tarafından size verilen kullanıcı adı ve şifre kısımlarını girmeniz gerekir. Eğer dinamik IP yani değişken IP kullanıyorsanız IP yapılandırması alanını otomatik olarak işaretlemelisiniz. Eğer statik IP yani sabit IP kullanıyorsanız IP adresinizi manuel olarak girmeniz gerekir. Bütün bu adımlardan sonra PPPOE kullanmaya başlayabilirsiniz.

İnternet bağlantısı ve veri taşınması için gerekli olan bu protokollerin hepsi PPP tabanlıdır. PPP’nin güvenlik açıkları ya da ihtiyaçları tam karşılayamaması sebebiyle zamanla PPTP ve PPPOE çıkmıştır. Şu anda da ADSL ve VDSL sistemlerde en çok kullanılan sistem PPPOE iken hızlı bir şekilde veri aktarımı yapmak için de PPTP kullanılır.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.