NNTP (Network News Transfer Protocol) Nedir?

NNTP (Network News Transfer Protocol) Nedir?
0
(0)
NNTP, bir diğer ismiyle haber taşıma protokolü, 1986’da Brian Kantor ve Phil Lapsley tarafından haber makalelerini hem okuyup hem de yayınlamak amacıyla geliştirilmiş ve haberlerin ağ üzerinden aktarımı için kullanılmış olan protokole denmektedir. 

NNTP (Network News Transfer Protocol) Nedir?

Kısaltılması NNTP olan Network News Transfer Protocol’un dilimizdeki anlamı Ağ Haber Aktarım Protokolü’dür. Genellikle Usenet erişimini ve Usenet trafiğini birbirine ileten sunucular tarafından kullanılır. İnternet erişiminin öncüsü sayılabilecek bir iletişim protokol formatıdır. HTML standardının beta aşamasının ötesine geçemediği zamanlarda, görsel grafik arayüzlerden uzak, metinsel içerik de dahil olmak üzere genel bilgi içeriklerini taşımak amacıyla geliştirilmiştir. Geliştirme, gerçekleşmesiyle sona ermiş olsa da bir zamanlar kendini kanıtlamış bir iletişim protokolüydü. Kalıcılığı, düşük veri trafiği hacmi nedeniyle zamanla unutulacağına dair tahminleri çürütüyor gibi duruyor.

NNTP (Network News Transfer Protocol) Ne İşe Yarar?

Diğer sistemler gibi, NNTP sunucusunun üyeleri de mevcut haber gruplarını listeleyebilir ve makaleleri indirmek, göndermek veya yayınlamak için belirli komutları kullanabilir. Bir kullanıcı yeni bir makale oluşturduğunda, mesaj başlığına bazı bilgiler eklenir. Bir mesaj gönderildiğinde, başlığın tam bilgisi ve yayın sırasında mesajın tanımlayıcısı ile bir makale de hazırlanır. Bu durumda hem okuyucular hem de yayıncılar artık makaleleri indirebilir ve kullanabilir. Bu, birden fazla müşterinin aynı anda haberlere erişebileceği anlamına gelir.  NNTPD, kullanıcılar tarafından kullanılan çeşitli iletişim sistemleri arasında NNTP paketlerini taşımak için kullanılabilmektedir.

NNTP (Network News Transfer Protocol) Nasıl Çalışır?

Bu ortam, mesajların saklandığı bir ana sunucu ve istemcilerin ağ üzerinden bağlandığı bir ana sunucudan oluşur. İstemci ve sunucu arasında kurulan etkileşimli bağlantı nedeniyle, makalelerin tekrarı çok azdır. Bu operasyonun diğer istihbarat servislerine göre önemli avantajları var. NNTP metin tabanlı bir protokol olduğundan, istemciler ve sunucular arasında alternatif veri aktarımlarına izin verir ve TCP üzerinden veri teslimi yetenekleri sağlar.  NNTP, haber akışı trafiği için 119 numaralı bağlantı noktasındaki TCP protokolünü kullanır. İstemci haber sunucusuna bağlanmak için SSL kullanıyorsa, 563 numaralı bağlantı noktası kullanılır. Sunucuda depolanan haber makaleleri, makaleyi yayınlayan istemci bilgisayar adı altında referans alınarak yayınlanır. Haber aktarımı için ise itme ve çekme yöntemleri kullanılır. 

İtme yöntemi, istemci sunucuya makale yolladığında o makalenin onda olup olmadığı bir yanıt kodu mesajı ile bildirilir. Bu yöntem ile makale ayrı ayrı aranır. Bu nedenle vakit kaybı oluşturur, bu da bir dezavantajdır. 

Çekme yönteminde ise bir grup makaleyi listelemek adına kullanıcı aracılığı ile tarih aramaları kullanılmaktadır. Bu işlemde NEWSNEWS komutu hakimdir ve kullanıcı daha sonra, elinde olmayan ürünleri o listeden seçebilmektedir. Kullanıcı, ARTICLE komutunu uyguladığı için, seçilmiş olan mesajlardan her bir ID’sine sahip olarak bunlar ile çalışabilmektedir. Bundan dolayı da bu yönteme çekme denir. 

Haber sunucusu sayesinde haber gruplarındaki çeşitli konular hakkında bilgi alabilir, mesajlara cevap verebilir ve tartışılan konularda aktif olarak konuşabilirsiniz. Geleneksel posta listelerinden farklı olarak, mesajlar grup üyeliği gerektirmez ve herkese gönderilmez. Tüm haberlerin bir kopyası haber sunucusunda saklanır. Bu şekilde haber istemcileri, kullanıcıların yalnızca ilgilerini çeken haber gruplarını ve mesajları görmelerine olanak sağlayarak ağ trafiğini azaltır ve mesaj kutularını (gelen kutularını) temizlemek gibi gerekli ancak zor görevleri ortadan kaldırır. Günümüzdeki haber istemcilerine örnek olarak Netscape News ve Explorer News söylenebilir.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.