NAS (Network Attached Storage) Nedir?

NAS (Network Attached Storage) Nedir?
0
(0)
İnternetin doğuşu ile birlikte dünyanın yerellikten globalliğe doğru bir bakış açısı kazandığı görülmektedir. İnternetteki iletişimin boyutu o kadar genişlemiştir ki, insanlar oturdukları yerden, dünyanın herhangi bir yerinden ürün alıp, alışveriş yapabilir hale gelmiştir. İnternetin önemi arttıkça bu alana olan yatırımlarda artmış ve bireylerin internet kalitesini, verimini iyileştirecek sistemler geliştirilmiştir. Yazınızda ele alacağımız NAS teknolojisi bu sistemlerden biridir.  Şimdi NAS sistemini daha ayrıntılı bir şekilde açıklayalım.

NAS Nedir?

NAS’ın açılımı “Network Attached Storage” yani Türkçe tercümesi ile “Ağa Bağlı Depolama” demektir. Ağa bağlı depolama kelimesinden de anlaşılacağı gibi temel işlevi depolama olan bir sistemdir. Dosya tabanlı olan bu sistemin çalışma işleyişi yerel ağlar üzerinden gerçekleşir. NAS ile yerel ağlar kullanılarak izin verilen yetkili kişilerin verilerine ulaşılabilir. 

Bu veriler aynı zamanda depolanarak saklanır. NAS’ın diğer sistemlerden ayıran en önemli özelliği ise, üzerindeki verilere IP adresi ile erişilebilmesidir.  Bu sayede birden fazla cihaz, aynı anda NAS kullanılan cihaza erişerek verileri görebilir.  Özellikle işyerlerinde ve evlerde kullanılmak için oluşturulan bu sistem ile hızlı bir şekilde verilerinizi depolayabilirken güvenliğinizden endişe duymanıza gerek kalmaz. Eğer ek depolamaya ihtiyaç duyarsanız yeni cihazlar ekleyerek de depolama alanını büyütebilirsiniz. 

Ofislerinizde kolaylıkla kullanabileceğiniz bu sistem ile verilerinizi ölçebilir ve kontrolü ele alabilirsiniz. Bulut sistemine benzer bir şekilde çalışan bu sistem; daha hızlı, az maliyetli ve her şeyin sizin kontrolünüzde olduğu bir sistemdir. NAS sisteminin bir diğer özelliği ise işletim sistemine sahip olmasıdır. En yaygın olarak kullanılan işletim sistemi ise Linux’tur. Bunun haricinde yaygın olmasa da FreeNas, OpenSolaris gibi sistemler de kullanılmaktadır. 

İşletim sisteminin yanı sıra içerisinde diskler vardır. Bu diskler birden fazla olabilir ve disklerden biri olan RAİD (Redundant Array of Inexpensive Disks) ile diskler arasında veri kopyalama, depolama  sağlanır.  Bu sayede veri kaybı önlenmiş olur. Eğer NAS sisteminizde bu disk yok ise alınan diskin amaca uygun olmasına dikkat etmelisiniz.

NAS Ne İşe Yarar?

Nas sistemini birden fazla bileşenden oluşmaktadır. Bunlar NAS kafası, ağ kartı (bir veya birden fazla), işletim sistemi, dosya paylaşımı için protokol (NFS veya CIFS), disk kaynağının bağlantısının oluşabilmesi ve yönetilmesi için protokolleridir.

NAS Sisteminin iki türü vardır. Bunlar; Bütünleşik NAS (SATA-SCSI) ve Ağ Geçidi NAS olmak üzere yer alır. Bütünleşik NAS sisteminde NAS kafası direkt depolama birimine bağlanır ve diğer sunucular ile bu kafa paylaşılmaz. Ağ Geçidi NAS sisteminde ise NAS kafası farklı depolama birimlerine bağlanabilir ve paylaşılabilir. NAS veri paylaşımı için özelleştirilmiş ve iyileştirilmiş bir sistemdir. Temel işi verileri depolamaktır ve bir ağ üzerinden çalışarak bu görevini yerine getirir. Bunun yanı sıra NAS sistemi ile yapabilecekleriniz şunlardır;

  • Genişletilebilir depolama:

Özellikle işyerlerinde ihtiyaç duyulacak bir özelliktir. NAS sayesinde depolama alanınızı istediğiniz zaman genişletebilmeniz mümkündür. Bir tane daha NAS cihazını basitçe ekleyerek depolama alanınızın keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Hatasız ve güvenli:

Konu veriler olduğunda daha dikkatli ve endişeli olduğumuz bir gerçektir. Nas sistemi verilerimizin güvenliğini bizlere garanti eder. İçerisinde birden fazla disk bulunduğu için gerekli önlemler alınmış olur. Bu disk yukarıda bahsettiğimiz RAID diskidir. Böylelikle veriler ek olarak yedeklenir hata olması ihtimalinde dahi korunmuş olur.

  •  Dosya Paylaşma:

NAS sistemini kullandığınız cihazlar ağınızdaki bilgisayarlar ile verileri kolaylıkla paylaşabilir. Paylaştığınız verilerin boyutu büyük olsa dahi sorun yaşamadan paylaşabilirsiniz.

NAS Kullanım Alanları 

NAS sisteminin birçok kullanım alanı vardır. Ev veya işyerlerinizde, kısacası verinizi depolamak istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Kolay kullanımı, maliyetinin düşük olması, verileri yedekleme ve büyüme kapasitesi ile NAS aslında her evde bulunması gereken bir aygıttır.  NAS ile film, müzik, veri arşivi yapabilir ve bunu düşük bir güç ile gerçekleştirebilirsiniz.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.