Marka Yönetimi

Marka Yönetimi
0
(0)

Marka yönetimi, pazarlamanın kritik kavramlarından biri olarak karşımıza çıkar. Ürünlerin hızlı bir şekilde tüketildiği ve hizmetlerin oldukça düşük maliyetle tedarik edildiği teknoloji çağında rekabet oldukça yüksek ve kaçınılmazdır. Rekabet ortamında firmanızın ve ürünlerinizin ön planda olması ancak etkili bir marka yönetimi ile mümkündür.

Marka Yönetimi Nedir?

Yoğun piyasa rekabetinin yaşandığı günümüzde binlerce seçenek arasından seçim yapmak oldukça zordur. Birbirine benzeyen seçenekler arasından tercih yapmayı kolaylaştıran ve ürünün zihinde kalıcı olmasını sağlayan pazarlama ve iletişim yöntemine marka yönetimi adı verilir. Markalar; sembolleri, tasarımları, ürün özellikleri ve isimleriyle diğer benzer ürünlerden ayrılırlar.

Marka olma durumu ise reklam, pazarlama, iletişim, medya, dijital markalaşma, sosyal medya, itibar yönetimi, PR ve kurumsal iletişim gibi kavramları belirli bir stratejiyle yönetildiğinde gerçekleşir.

Marka Yönetimi Neden Önemlidir?

Marka yönetimi günümüz rekabet koşullarında oldukça önemlidir. Güçlü markalar, rekabette sürdürülebilir bir avantaj sağlar. Tüketici için seçimi kolaylaştırır ve risk azaltıcıdır. Müşteri sadakatinin oluşması açısından önemlidir. İnovasyon, istihdam ve ihracatı besler. Stratejik bir pazarlama aracı olarak markalar alıcı ve satıcı arasında köprü görevi görür.

Marka Yönetimi Nasıl Yapılır?

Marka Konumlandırma ve Değerlerinin Oluşturulması

Marka yönetimi sürecinin ilk adımı, marka yöneticisinin mevcut rekabette yer almak ve uzun vadede iyi bir marka imajı yaratmak için faydalı bir konum belirlenmesidir. Bu genellikle zihinsel haritalar ve konumlandırma haritaları kullanılarak yapılır. Marka konumlandırmasından sonra marka kimliği üzerine odaklanılır.

Marka Pazarlama Programlarının Planlaması ve Uygulanması

Marka konumlandırma stratejisi üzerine çalıştıktan sonra bir sonraki adım marka yöneticisinin markayı planladığı gibi konumlandıracağı stratejileri planlamayı ve uygulamayı ele alır. Marka ismi, marka logosu, sembolleri, karakterleri, paketleme ve etiketleme unsurlarının oluşturulmasıdır. Pazarlama faaliyetlerinin seçilmesi, pazarlama programlarını ve markanın entegrasyonunu desteklenmesi çalışmaları yapılır.

Marka Performansının Tespit Edilmesi

Bir sonraki adım ise marka yöneticilerinin marka karlılığını ölçmelerine ve yönetmelerine yardımcı olan bir marka değeri ölçme sistemi tasarlamak ve uygulamaktır. Marka değer ölçüm sistemi, marka hakkında doğru ve uygulanabilir bilgileri kapsayan bir araştırma prosedürüdür. Bu ölçüm sistemi markaya doğru karar alabilme olanağı sağlar.

Marka Varlığının Sürdürülmesi

Marka değeri oluşturulduktan sonra bir sonraki adım markanın büyümesini sürdürmektir. Markanın geliştirilmesi sürekli devam eden bir süreçtir.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.