IP (İnternet Protokolü) Nedir?

IP (İnternet Protokolü) Nedir?
0
(0)
İnternetle haşır neşir olan tüm kullanıcıların zaman zaman duyduğu ve muhakkak bir kez “ip adresim nedir?” diye arama yaptığı IP kavramı, aslında bir kimlik numarası yani seri numaradır. İnternet ağını kullanmak isteyen her cihazın bir IP adresi bulunur.

İnternet protokol adresleri ya da bilinen adıyla IP adresleri “TCP-IP” yani “İletişim Kontrol Protokolü – İnternet Protokolü” kullanan, herhangi bir üzerindeki cihazların birbirlerini tanımak ve veri alışverişinde bulunmak için kullandıkları benzersiz seri numaralarıdır. IP adresiniz cihazınızın kimliğidir diyebiliriz. Bu adresler veya numaralar da iletilecek olan bilgilerin doğru yerlere gönderilebilmesini veya doğru yerden bilgi alınmasını sağlar. Günümüzde aktif olan iki çeşit internet protokolü bulunuyor. Bunlar IPv4 ve IPv6’dır. Dünya genelinde ağırlıklı olarak IPv4 protokolü kullanılmaktadır.

IP Adresi Ne İşe Yarar?

IP adresleri, internete bağlanmak isteyen cihazların ağ üzerinde birbirlerini tanıyarak iletişime geçmesini sağlayan kimlik numaralarıdır. Temelde veri alışverişini sağlarlar.

Teknik olarak veri alışverişinin güvenliği ve doğruluğunu sağlayan bu seri numaralar bunun haricinde siber güvenlik konularında da kullanılır. Ayrıca şirketlerin pazarlama stratejilerine de oluşturduğu internet kullanımı verileri ile destek sağlar. Suçluların tespit ve takibi konusunda kullanılan bu seri numaralar sayesinde IP numarasına bakarak kullanıcının ülkesini, şehrini ve koordinatlarını görmek mümkündür.

İnternet üzerinde bu seri numaralar kullanıcıların iz düşümü olduğu için bu adreslerden elde edilen veriler birçok farklı amaç için kullanılıyor. Yukarıda bahsettiğimiz pazarlama stratejileri için kullanıcıların interneti nasıl, ne zaman kullandığı gibi veriler elde tutularak büyük veri haline getiriliyor ve şirketler bu verileri kendi stratejilerini oluşturmak için kullanıyorlar.

IP Adresi Çeşitleri

IP Adresleri günümüzde iki farklı türde bulunur. Standart internet protokolleri arasında yer alan IPv4, 32 bitten oluşur. Yani 8 bitlik dört sayıdan oluşur. Bu sayılar ise 0 ile 255 arasında değişkenlik gösterir. IPv4 protokolü içerisinde yer alan herhangi bir adres “1.0.0.0” ile “255.255.255.255” sayıları arasındadır. Bu sistem kullanılarak yaklaşık 4 milyar farklı IP adres oluşturulabiliyor.

Bu protokolün yetersiz kalacağı öngörülerek bir üst sürümü sayılan IPv6 protokolü geliştirilmiştir. Bu protokol 128 bitten oluşur ve bu da neredeyse sınırsız IP adresi anlamına gelir. Ayrıca şifreleme sisteminin daha güvenilir olduğu söylenmektedir.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.