Android telefonunuz varsa veya Google uygulamasını iPhone veya iPad’de kullanıyorsanız, büyük olasılıkla Google Discover’ın (eski adıyla Google Asistan) özet akışıyla karşılaşırsınız. Ancak ilgi alanlarınızla alakalı içeriği kontrol etmek ve kullanabilmek için bu özellikten tam olarak yararlanıyor musunuz?
Google Discover, Android ve iOS’ta, Google uygulamasının ilgi alanlarınızla alakalı bir içerik akışı sağlayan bir özelliği ve hizmetidir. Tahmin edeceğiniz gibi Google, bunu sağlamak için çeşitli ürünler aracılığı ile sizin hakkınızda edindiği bilgileri kullanır. Örneğin, Gmail ve Google Takvim’inizde önemli etkinlikler olup olmadığını kontrol eder ve ilgilendiğinizi tespit etmek için arama geçmişini kullanır. Hizmet, ürün ve yerel etkinlikler önermek için diğer bilgilerinizle birlikte konumunuzu da dikkate alır. YouTube gibi diğer Google hizmetleri de bunda rol oynamaktadır.
Google Discover Nasıl Kullanılır?
Google
uygulaması varsayılan olarak hemen hemen her Android cihaza yüklenir ve
muhtemelen iPhone veya iPad’inizde de olabilir. Henüz sahip değilseniz,
Google Play’den veya App Store’dan yükleyin, ardından Google hesabınızla oturum
açın.
- Google Discover’a göz atmak için,
Discover’ın varsayılan olarak etkinleştirilmesi gerektiği için Google
uygulamasını açmanız yeterlidir. Android’i belirli cihazlarda
çalıştırıyorsanız, kısayol olarak doğrudan ana ekranda hızlıca
kaydırabilirsiniz. - Üstteki arama çubuğunun
altında, Keşfet sekmesinde
(Android) veya Ana Sayfa’da
(iOS) Google kartlarının bir listesini göreceksiniz . Her biri
Google’ın ilginizi çekeceğini düşündüğü bir içeriğe yönelik bağlantı içerir.
Bu, Google’da aradıklarınızı, YouTube’da ne izlediğinizi ve diğer faktörleri
temel alır. - Android’de bir Güncellemeler sekmesi de
göreceksiniz. Burada, Google Discover’ın sunmakta olduğu bilgilere benzer
bilgiler görürsünüz; bu, planlanan randevularınızın seyahat süresini, yarının
hava durumunu, yaklaşan faturaları ve uçuşları ve benzerlerini gösteren
kartları içerir.
Ayarları Düzenleme ve Etkinleştirme
Google Discover’daki öneriler gerçek ilgi alanlarınızla
çakışıyor mu? Daha iyi sonuçlar için onları nasıl değiştireceğinize bir
göz atalım.
- Mevcut İçerikler Hakkında Geri Bildirim Vermek: Bunu yapmak için karşınıza çıkacak her kartın sağ alt tarafındaki butonları kullanın. İlk olarak, kartın sağ tarafındaki üç noktalı butona basın. Bu menüde, genel konular üstte çıkacaktır. Bununşa ilgili güncellemelere abone olmak için Takip Et’e tıklayın. Görmek istemediklerini için ‘Bu hikayeyi Gizle’yi seçebilirsiniz.
- İlgi Alanı Ekleme veya Kaldırma: Üç nokta içeren menüde sizin için oldukça kullanışlı bir öge var: İlgi alanlarını yönetme ögesi. İlgi Alanlarını Yönet’e tıkladıktan sonra , izlediğiniz konuların bir listesini görmek için ilgi alanlarınızı seçin. Artık ilgilenmediğiniz şeyleri belirtmek için mavi onay işaretine dokunun. Ardından, aşağı kaydırın ve Etkinliğinize Dayalı’nın altında başka bir bölüm göreceksiniz. Bu, Google’ın etkinliğinize göre ilgilendiğinizi düşündüğü konuları gösterir. Bu konulardan herhangi birini takip etmek isterseniz, bunu yapmak için Artı işaretine tıklamalısınız. Görmek istemediğiniz konuları gizlemek için ise Reddet simgesine tıklayabilirsiniz. İlgi alanları sayfasına döndüğünüzde ise, Google Discover’da kaçınmak istediğiniz konuları görmek için Gizli sekmesine tıklayabilirsiniz. Bir konuyu göstermek ve konuyla ilgili hikayeleri tekrar görmek için ise Eksi simgesine tıklayabilir ve böylelikle görmek istediklerinize ekleyebilirsiniz.
- Google Etkinlik Ayarlarını İnceleme: Google, Discover’ı doldurmak için Etkinlik Geçmişinizi kullandığından, ayarlarınızı orada tekrar kontrol etmek iyi bir fikirdir. Bunu yapmak Google uygulamasını açın ve tercih bölümünde ‘Aramalarda Kişisel Verilerim’ kısmına tıklayın. Bu sayfada, açıksa, son arama etkinliğinizi görürsünüz. Aşağı kaydırın ve Web ve Uygulama Etkinliği’ne dokunun. Bu özelliği devre dışı bıraktıysanız, buradan açabilir ve isterseniz Chrome verilerini ve ses kayıtlarını dahil etmeyi seçebilirsiniz.
Google SEO kategorisi yazılarımız ile sitenizi geliştirin.
Google keşfet, kullanıcıların geçmiş aramaları ve ilgi alanları ön planda tutularak, arama motoru ana sayfalarında önerilen içerik ve sayfa sistemidir.
Google keşfette yer almak için özel parametreler bulunmaz. Google web sitenizde yaptığı taramalar sonrasında alaka düzeyi en yüksek bölümleri otomatik olarak belirler ve keşfette çıkarır.
Google discover bölümünde kendinize yer bulabilmeniz sizlere yüksek sayıda trafik ve etkileşim kazandıracaktır. Marka bilinirliğinizin artmasını sağlar.
Yorum