Framework nedir ; yazılım geliştirme alanlarında destek ya da kılavuz işlevlerini yerine getirerek, zaman tasarrufu ve kısayollar oluşturan yapılara verilen genel isimdir. Framework web siteleri, uygulamalar, uzantılar, programlar başta olmak üzere bütün dijital araçların üretim, kullanım ve bakım işleyişlerinde kullanılabilmektedir.
Framework’u kısaca açıklamak gerekirse eğer; çeşitli yazılımcıların daha önce hazırladığı yazılım şablonlarını hazırlayıp, kullanıcıların kullanımına sağladığı yapıların genel ismidir. Bu sayede çeşitli kullanıcılar, ek bir çaba sarf etmeden hazır yazılım şablonlarına erişim sağlayabilmektedir. Form kontrolü, veri tabanı bağlantısı, kullanıcı giriş-çıkış, mail atma, tema motoru gibi çeşitli kütüphane araçları içerisinde yer alabilmektedir. Framework çalışmalarıyla ek olarak Model, View, Controller düzenlemeleri yapabilir ve bu sayede projenizin daha okunaklı ve daha düzgün çalışması için gereken yapıları bir araya getirebilirsiniz.
Framework Nedir ve Framework Kullanımı
Framework, internet içerisinde belirli yazılım şemalarının yer aldığı bir şablonlar bütünüdür. Belirli iş yapılarının şablonlarından oluşan bu yapı sayesinde kullanıcılar, hazırladıkları projenin düzenlemesini yapabilmektedir. Framework ise model işleviyle veritabanı kontrolünü, controller işlevi ile birlikte genel mekaniğini, view mekaniği ile de görünüm kodu düzenleyebilmektedir.
Framework kullanımında sağladığı sistem ile birlikte kullanıcılarına güvenli ve tutarlı işlem yapmalarına olanak sağlar. Bu da rutin ya da otomatik olarak yapılacak uygulamaların tamamını kolay ve hızlı bir şekilde üretmenize olanak sağlar.
Framework Nasıl Çalışır?
Framework çalışma mantığı gereğince Java ya da PHP kullanan
geliştiricilerin, sıfırdan işlem yaparak bir yapı ortaya çıkartması yerine,
hazırda olan Frameworkler
üzerinden işlem oluşturarak, zaman ve yapı tasarrufu yapmasına olanak
sağlamaktadır. Framework
çalıştırmak için, API uyumuna sahip bir geliştirici arayüzüne sahip olmanız
gerekmektedir. Temelinde Framework
de API içermektedir teknik olarak. Framework yapılarında en yaygın kullanılan
yazılım dili ise PHP’dir. PHP üzerinden erişebileceğiniz Framework’leri
sisteminize entegre ederek, belirlediğiniz çalışma programlarını
sürdürebilirsiniz.
Framework içerisinde erişebileceğiniz kütüphanelerde; özel yazılımlar, temel yapılar ve modüller yer alabilmektedir. Gelişmiş bir yapı barındırmak yerine, temel olan bir yapıyı kullanıcıya sunarak, üzerine inşa etmesine olanak sağlamaktadır.
En İyi Frameworkler
Framework yapılarında tercih edebileceğiniz binlerce alternatif yer almaktadır. Her modelin kendine has çalışma yapısı ve işlevi bulunmaktadır. Doğru olanı seçmek ise, ihtiyaçlarınıza göre belirlemeniz gereken bir yapıdır. Tercih edebileceğiniz Framework yapıları arasında, kullandığınız yazılım diline uygun olarak alternatif seçenekler bulunabilmektedir. Framework içerisinde en sık tercih edilen yazılım dilleri:
- PHP
- Rubby
- Java
- Python
- Javascript
- Microsoft
PHP Framework Tavsiyeleri
PHP, Framework
çalışmalarında en çok tercih edilen yazılım dilidir. İçerisinde barındırdığı
birçok çalışma ile kullanıcıya bol alternatif sağlayabilmektedir. En çok tercih
edilen PHP Framework’ler:
- CakePHP
- Codelgniter
- Horde
- Laravel
- Symfony
- Yii
- Zend
- Zikula
Alternatif araçlar olan Java, Rubby, Python, Javascript ve Microsoft, kendi içlerinde güçlü ve zayıf yönler barındırabilmektedir.
Çerez Nedir, Ne İçin Kullanılır? merak ediyorsanız blog yazımızdan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Framework, yazılım geliştirme alanlarında destek ya da kılavuz işlevlerini yerine getirerek, zaman tasarrufu ve kısayollar oluşturan yapılara verilen genel isimdir.
Framework çalışma mantığı, herhangi bir yazılım dili kullanan geliştiricilerin sıfırdan işlem yaparak bir yapı ortaya çıkartması yerine, hazırda oan Frameworkler üzerinden işlem oluşturarak, zaman ve yapı tasarrufu yapmasına olanak sağlamaktadır.
En iyi frameworkler: PHP, Rubby, Java, Pyhton, Javascript ve Microsoft’tur.
Yorum