Evdeki Wi-Fi Bağlantısının Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Evdeki Wi-Fi Bağlantısının Güvenliği Nasıl Sağlanır?
0
(0)
Günümüzde kablosuz ağlar yaygınlaşarak hayatımızda önemli bir yer edindiler. Kolay ve birden fazla kullanıcıya kolay erişim imkanı sunan kablosuz ağların güvenliği de bir o kadar önem kazandı.  Siber tehditlere karşı ev Wi-Fi ağınızı korumak için alabileceğiniz birçok önlem bulunuyor. Bu yazımızda ev Wi-Fİ bağlantısını güvenliği sağlamak için önerilerimizden bahsedeceğiz. 

Evdeki Wi-Fİ Ağının Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Güvenlik tedbirlerine ilk olarak evinizde kullanmış olduğunuz Wi-Fi ağınızın ismini değiştirerek başlayabilirsiniz. Kablosuz ağlarda yer alan isim SSID olarak tanımlanır. Yaygın olarak SSID isimlerinde modemin markası, numarası veya internet servis sağlayıcısı bilgisi yer alır. Bu temel bilgileri herkesin görebileceği şekilde paylaşmak güvenlik açısından ilerleyen zamanlarda problemlere yol açabilir. Wi-Fİ ağınızın ismini belirledikten sonra Wi-Fi şifrenizi güçlü olacak şekilde oluşturmalısınız. Güçlü bir Wi-Fi şifresi belirlemek için uyulması gereken kurallar bulunmaktadır. Kolay tahmin edilebilir sıraları harf ve rakamlardan oluşan şifreler tercih edilmemelidir. Harf ve rakamlar karışık olarak kullanılmalıdır. Şifre çok kısa olmamalı, aksine maksimum karakter uzunluğunda olmalıdır. Büyük ve küçük harfler kablosuz bağlantı şifreniz yer almalı ve farklı özel karakterlerle de şifre zenginleştirilmelidir. Herkes tarafından bilinen, örneğin doğum tarihi gibi kişisel bilgiler Wi-Fİ şifresinde yer almamalıdır. 

Wi-Fi adınızı ve şifrenizi belirledikten sonra Wi-Fi ağınızın güvenliğini sağlamak için yapmanız gereken belirli cihazlara bağlantı yetkisi vermektir.  Her cihazda Mac adresi adı verilen kendi özgü numara bulunur. Mac adresi filtrelemesi yaparak, evde kullanmış olduğunuz akıllı cihazların Mac adreslerini kaydedebilirsiniz. Böyle size ait Mac adresleri tanımlı olan cihazlar dışında farklı cihazlar Wi-Fİ ağınızı kullanamaz. 

Mac adresi filtrelemesi dışında IP adresi sayısı sınırlamak da evde kullanılan kablosuz bağlantısının güvenliğini sağlamak için etkili bir yöntemdir. Modemde bulunan DHCP servisi Wİ-Fİ ağına katılmak isteyen cihazlara IP adresi sağlar. DHCP servisinin dağıttığı IP sayısını evinizde aktif olarak kullandığınız akıllı cihazların sayısı kadar limitleyebilirsiniz. Yeterli sayıda IP olmadığı ağınıza dahil olmak isteyen farklı kullanıcılar başarısız olacaktır.

Bu işlemlerin dışında modem yazılımlarınızı güncel tutmak ve uzaktan erişime kapatmak Wi-Fi güvenliği için yapabileceğiniz diğer yöntemlerdir. Tüm modemlerden neredeyse uzaktan erişim aktiftir ve uzaktan erişim özelliği modeminize farklı internet bağlantısı ve konumdan erişmenize olanak sunar. Bu özelliği kullanmıyorsanız, kapatmanız ağ güvenliğiniz için gereklidir. Ayrıca modemlerde güvenlik duvarı yer almaktadır. Güvenlik duvarını aktif hale getirmek, Wi-Fi ağ güvenliğinizin artmasına sağlayacaktır.

Evde kullandığınız Wi-Fi ağının güvenliğini yükseltmek için yapabileceğiniz birçok işlem bulunuyor. Fakat tüm işlemleri eksiksiz olarak yerine getirseniz bile tamamen güvende olmayacağınızı unutmamalısınız. Kullanmış olduğunuz yazılımlara ve diğer güvenlik faktörlerine dikkat etmeye devam etmelisiniz. Mümkün oldukça güncel cihazlar ve yazılımlar kullanmaya çalışmalısınız.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.