Ethernet Kartı Nedir?

Ethernet Kartı Nedir?
0
(0)
Bilgisayarlar arasında veri transferi yapabilmek için geliştirilen Ethernet kartları, aynı zamanda Network ve kartı olarak da adlandırılmakta. Ethernet kartları günümüzde daha çok masaüstü bilgisayarlarda yer almakta ve kullanılmakta. Bu yazımızda Ethernet kartlarının ne olduğundan ve nasıl çalıştıklarından bahsedeceğiz.

Ethernet Kartı Nedir?

Ethernet kartı, ağ ve bilgisayarın iletişim kurmasını sağlayan, anakarta takılan fiziksel bir ağ arabirimi. Ethernet kartı kullanılarak, bilgisayar ağlarında yer alan farklı bilgisayarla veri transferi gerçekleşir. Ethernet kartlarının çıkışında bulunan bağlantı noktasına kablo bağlanır. İletilmesi istenen verilerin kablo yardımıyla diğer bilgisayarlara ulaşması sağlanır.

Ethernet Kartı Nasıl Çalışır?

Ethernet kartları temel olarak anakart slotlarına bağlantısı doğru olarak yapıldıktan sonra herhangi bir yazılıma gerek kalmadan çalıştırılabilir. Ethernet kartı transfer edilecek bilgiyi paketlere böler ve kart çıkışında bulunan ağ kablosuna iletir. Bir yerel ağ (lan) sisteminde transfer edilecek bilgi paketlerinde, alıcının ve göndericinin MAC adresleri, aynı zamanda iletilen bilgi ve CRC kodu bulunur. CRC kodu, gönderilen bu bilginin bozulup bozulmadığının kontrolünü sağlar. Daha sonra paketlenen bilgi diğer kullanıcının bilgisayarına ulaşır ve Ethernet kartı tarafından alınıp çözülerek, CRC koduna bakılır. CRC kodu aynı ise bilgi kabul edilir. Paketten bilgi alınır ve bilgisayar tarafından işlenir. CRC aynı değilse, bilginin bozulmuş olduğu anlaşılır.

Ethernet (Ağ) Kartının Yapısı Nasıldır?

Media Access Kontrol (MAC) Address: Mac adresi olarak bilinen ve her Ethernet kartının kendine ait 48 bitten oluşan bir numarası vardır.  Kartın rom belleğine üretim sürecinde kaydedilen bu numara değiştirilemez. MAC adresleri, bilgisayar ağlarında veri akışı için kullanılır ve aynı zamanda Ethernet kartlarının birbirlerinden ayırt edilmesini sağlar.

CSMA (Carrier Sense Multiple Access): Ethernet ağlarındaki iletişim anında, belli bir anda ağ kablosunu hangi bilgisayarın kullanacağını belirleyen CSMA yöntemidir. Veri paketi gönderilmeden önce kablo kontrol edilerek transfer için izin verilir.

Bağlantı Portu: Ethernet kartı ve kablo arasındaki veri transferini sağlar.

CRC Hata Kontrolü: Bir ağ içerisinde iki farklı bilgisayar birbirlerine veri transferi yapmak isterlerse, bunlar çerçeve (frame) denilen veri paketleri haline gelirler. CRC kodu ise bilgisayarın veri transferinde bazı hesaplamalar yaparak bir kod üretmesi ve bu kodu verinin sonuna eklemesidir. CRC kodu eşleşiyorsa, veri transferi doğru bir şekilde gerçekleşmiştir.

Ethernet Kartı Çeşitleri Nelerdir?

Ethernet kartı çeşitleri konektör yapılarına ve veri iletim hızlarına göre olmak üzere 2’ye ayrılır.

Konektör Yapılarına Göre Ethernet Kartı Çeşitleri

RJ-45 Konektörlü Ethernet Kartları: 10, 100 veya 1000 Mbps hızlarına kadar yeterli performans sağlayan RJ-45 Konektörlü Ethernet kartları, çift bükümlü kablo ile kullanılır.

BNC Konektörlü Ethernet Kartları: Genellikle kablo ile kullanılan Ethernet kartı çeşitleridir. BNC kontektörü kablonun ucuna takılır ve 10 Mbps hız aktarımı sağlar.

Veri İletim Hızlarına Göre Ethernet Kartları

10, 100 veya 1000 Mbps hızlarına sahip olan Ethernet kartlarıdır. Evlerde ve işletmelerde ihtiyaca uygun olarak kullanılmaktadır.

Ethernet kartları, kablosuz bağlantılara göre daha tutarlı ve hızlı bağlantı sağlar. Bu sebeple, masaüstü bilgisayar modellerinde kullanılmaya devam ediliyor. Tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar Ethernet yerine Wi-Fi kullanımına yöneldi. Günümüzde okullarda, şirketlerde ve farklı işletmelerde Wi-Fi kullanımının artmasına bağlı olarak Ethernet bağlantıları azalmaya başladı. Ethernet bağlantısına olan ihtiyacın azalması, Ethernet kartlarına olan talebi de azalttı.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.