BGP (Border Gateway Protocol) Nedir?

BGP (Border Gateway Protocol) Nedir?
0
(0)
Sınır Ağ Geçidi Protokolü olarak bilinen Border Gateway Protocol (BGP), veri paketlerini internette yönlendirmeye yarar. Verilerin nereye gönderileceğini tanımlamaktan ve aktarımda izleyeceği en iyi rotayı bulmaktan sorumlu bir yönlendirme protokolüdür. İnternet, otonom sistemler (Autonomous System-AS) adı verilen birbirine bağlı birçok farklı ağdan oluşur. Border Gateway Protocol, veri yönlendirme bilgilerini sürekli birbirlerine takaslayarak bu büyük ağların birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olur.

Kısacası BGP, yönlendirme bilgisi alışverişinde bulunarak ağların iletişim kurmasını sağlar. Ayrıca verinin kaynağından hedefine en verimli şekilde ulaşmasını garanti eder. Kaynak ve hedef arasında genellikle birden fazla yol olduğunu biliyoruz. İşte BGP de tam burada devreye giriyor ve herhangi bir oturum için geçerli en hızlı rotaları buluyor.

BGP (Border Gateway Protocol) Ne işe Yarar?

En temelinde Border Gateway Protocol hızlı veri yönlendirmesi sağlar. Bu veriler farklı bir şehre, eyalete, ülkeye ve hatta kıtaya gönderiliyor olsa bile BGP işlevini sürdürmeye devam eder. Posta servislerini düşünelim. Gerçekten de PTT’yi göz önüne getirmek, BGP çalışma mantığını anlamak için epey yardımcı olacaktır. Posta sistemi, zarflara yazılmış posta adreslerindeki bilgileri kullanarak fiziksel mektupların ve paketlerin hızlı ve verimli bir şekilde istenen konuma ulaşmasını sağlar. Benzer şekilde BGP de verileri IP adreslerindeki bilgilere göre yönlendirir.

Tıpkı posta kodları gibi BGP de otonom sistem numaraları (ASN) adı verilen adres benzeri tanımlayıcılara dayanır. Bunlar, her otonom sistemde (AS) özgündür ve her bir veri paketinin varması hedeflenen adresi belirlemeye yardımcı olur.

Dört tür AS vardır: Multihomed, stub, transit ve Internet Exchange Point. Diğer AS’lere bağlanma şekli ve çalışma mantıkları açısından benzersizdirler.Bir AS’yi internete bağlı protokolü yönlendirme alan kodları veya IP alan kodu topluluğu olarak nitelendirebiliriz. Bu, bir hedef IP adresine bir veri paketi gönderildiğinde, yönlendiricilerin, IP alan kodunun ilişkili olduğu AS’ye dayanarak hedef cihazın konumunu yakın bir şekilde tahmin edebileceği anlamına gelir. BGP’nin, yönlendirme ilkeleri uyarınca hangi AS’nin hangi IP adreslerini içerdiğini bildiğini de atlamamak gerekir. 

BGP (Border Gateway Protocol) Özellikleri

BGP ayrıca yeni saptanan yollara ve rota hatalarına yanıt vererek ağ istikrarının garanti altına alınmasına da yardımcı olur. Mesela önceden mevcut olan bir rota artık mevcut değilse, BGP kaybedilenleri telafi etmek için hızla yeni yollar oluşturabilir.

BGP, mevcut yollara dayanarak yönlendirme hakkında otomatik kararlar verebiliyor. Yine de ağ operatörleri tarafından belirlenen kurallara ve ağ politikalarına uymak zorunda olduğunu söylemek lazım. Yöneticiler, gerek duyduklarında bu kuralları düzenleyebilir. BGP’yi bir yol vektör protokolü olarak adlandırabiliriz. Bunun nedeni, protokolün hedefe ulaşmak için tüm yolu planlayabilmesidir. 

Bu yol, birden çok otonom sistemden geçmeyi içerebilir. Hatta birden fazla rota mümkün olduğunda bile BGP devreye girer ve veriyi yönlendirmeden önce geçerli durumdaki en iyi rotayı seçer. Yol vektörü protokolünü, daha az verimli olan mesafe vektörü yönlendirme protokolüyle karşılaştırabiliriz. Mesafe vektörü yönlendirme protokolü, yalnızca yönlendirme sürecindeki bir sonraki adımı dikkate alır. Kaynaktan hedefe giden yolun tamamıyla ilgilenmez. Haliyle öngörüsü ve planlama kapasitesi sınırlıdır.

BGP, her hizmeti tanımlamak için ASN’leri kullanır ve ağdaki AS yolları için bir yönlendirme protokolü olarak çalışır. Tüm bu süreç, BGP sisteminin omurgası olan BGP yönlendirme tablolarına dayanır. Her yönlendiricinin yönlendirme tablosu, belirli ağ hedeflerine giden çeşitli mevcut yollar hakkında bilgilerin yanı sıra, rotayla ilgili ölçümleri de depolar.

Dahili ağ üzerinden aynı AS içindeki iki komşu cihaz veya ağ veri paylaştığında, BGP’yi dahili yönlendiriciler yönetir. Dahili BGP veya kısaca iBGP (Internal BGP) olarak adlandırılan bu protokol, aktarma işleminin yalnızca iki dahili eş arasında gerçekleştiği durumlarda devreye girer ve diğer AS’lerle iletişim kurmaz.

Öte yandan, BGP oturumu farklı AS’lerde konuşlanmış iki BGP komşusu arasında gerçekleşirse buna harici BGP veya kısaca eBGP (External BGP) denir. Bunu da basitçe BGP sürecinin uç yönlendiriciler yardımıyla iki AS’nin ara bağlantılanmasını içermesi olarak açıklarız.

BGP kısaca, fiziksel adreslerdeki gibi AS numaralarını ve bunların işlediği yönlendirme tablolarını kullanarak bir veriyi en kısa ve garanti yoldan hedef IP adresine ulaştırır.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.