Ağ / Network Nedir?

Ağ / Network Nedir?
0
(0)
Ağ, temel olarak veri paylaşımı amacıyla çeşitli cihazları birbirine bağlayan teknolojidir. Bunun en güzel örneği ise internettir. Günümüzde sayısı oldukça çoğalan tüm cihazları birbirine bağlayan internet ağı veri paylaşımını, iletişimi sağlıyor. Tabii bunlardan çok daha fazlasını da sağlıyor artık.

Bilgisayarlar, sunucular, ana bilgisayarlar, ağ cihazları, çevre birimleri ve daha birçok cihazı birbirine bağlayan sistemler ağ olarak adlandırılır. Bunun pek çok örneği olsa da en geniş çaplı örneği yukarıda da söylediğimiz gibi internettir. Farklı yöntemlerle veya yollarla oluşturulan tüm ağların ana amacı veri paylaşımıdır. Sırt sırta vermiş iki bilgisayarı da birbirine bağlasanız iki farklı kıtada bulunan bilgisayarı da birbirine bağlasanız bu bağlantıya temelde ağ adı veriliyor. Ancak artan ihtiyaçlarla birlikte pek çok farklı ağ metodu geliştirilmiştir. Genel anlamda bu ağlar bünyesinde sunucu, network kartı ve iletişim protokolü gibi benzeri araçları bünyesinde barındırır.

İki ana başlık altında toplanabilen bu ağ çeşitleri, yakın mesafede kurulan Yerel Ağ bağlantıları (LAN) ve Uzak (Geniş) Ağ bağlantıları (WAN) olarak adlandırılır.

Ağ bağlantılarının gelişmesi ile birlikte veri paylaşımının haricinde yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve desteği gibi konularda da büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Network yöneticileri tek bir bilgisayardan bütün networkü izleyebilir ve destek verebilir konuma gelmiştir.

Ağ içerisinde yer alan cihazlar belli kurallara göre iletişime geçer. Belli bir dilleri vardır. Tüm canlıların iletişim kurmak için kullandıkları metotlar gibi ağ içerisindeki cihazlar için de protokoller vardır. Bu protokoller izlenmesi gereken iletişim kuralları koyarlar.

İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Ort. 0 / 5. 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SEO Uzmanıyla Görüş.

Hemen Bir SEO Uzmanı ile Görüşerek Firmanız İçin İnternette Ön Sıralarda Yer Alma Fırsatını Yakalayın.